No huh huh taas, Hippos!

Tällä alueella keskustellaan raviurheilusta yleisellä tasolla.
Alueen säännöt
Pidetään keskustelu asiallisena. Ei rasistisia, eikä muulla tavoin loukkaavia viestejä. Asiattomat viestit poistetaan ja käyttäjille voidaan jakaa varoituksia. Mikäli käyttäjän rikkeet ovat toistuvia, kirjoitusoikeudet tullaan poistamaan pysyvästi. Vastuu viestien sisällöstä on kirjoittajilla itsellään.

No huh huh taas, Hippos!

ViestiKirjoittaja Amatööri » 10. Joulu 2009 08:37

Olipa aika erikoista juteltavaa Toivosella eilen Urkkakanavan V5-lähetyksessä.

Käsittämätöntä kentän ylikävelyä Hippokselta, jos vapaaehtoisen tuumailijaporukan (ei edes mistään tietämättömistä teoreetikoista koostuva) vaivautuu miettimään konkreettisia toimenpiteitä yleisön viihtyvyyden parantamiseen radoilla. Soini ei saanut järjestymään yhteistä aikaa kuin parikymmentä minuuttia - ruhtinaallisesti oli sentään luvannut tunnin, mutta kovin helposti ei sekään kuulema järjestynyt.

Minkähänlaisessa omassa pikku mielikuvitusmaailmassa siellä Hippoksella elellään ja missä mennään? Jotain on pahasti vialla organisaatiossa, vai eikö henkilökemiat pelaa? Onko porukassa mukana todellinen jarru ja jäärä? Erikoinen tilanne, jos kenttä ja Hippos ovat vastakkainasettuneet toimijat, kummallakin luulisi olevan samat intressit ja tukea voisi molemmat saada toisiltaan. Ei taas yksinkertainen ymmärrä... :roll:
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 11:16

Re: No huh huh taas, Hippos!

ViestiKirjoittaja Jansson » 10. Joulu 2009 12:06

Suomen Hippos on takapajuinen, yliraskas organisaatio, jonka työntekijöistä suurin osa ei tee mitäänmuuta kun vahtii omaa tilipussiaan. Lajin hyvinvointi/kehittäminen ei ole kiinnostanut ko järjestöä enää piiiiitkiin aikoihin. Ainoa positiivinen uudistus (siis nyt kun toinen niistä eli opetuslähtöjärjestelmä on jo kumottu) on netti-ilmo. Surullista.

Uudistuksia olisi tehtävissä, ja säästöjä muualta kuin palkinnoista, jos keskusjärjestöä vain kiinnostaisi tarttua toimeen. Ja vaikka jokaikinen pikkupetsari kuvittelee olevasnsa raviurheilun rahoittaja, kyllä se suurin satsaus kuitenkin tulee hevosten omistajien pussista, ja ensimmäisenä myös tungetaan kättä tähän samaiseen pussiin kun säästöjä täytyy tehdä.

Hevosen omistaminen on kallista. Kilpailukulut on kalliita, valmennuksessa pitäminen on kallista, kuin myös eläinlääkärivisiitit, kuljettaminen jne. Jostain pitäisi löytää ainakin teoreettinen mahdollisuus tuottoon, mielellään edes hivenen todennäköisempi kuin lauantai iltana seitsemän oikein...

Opetuslähtöjärjestelmän poistamisella on ikävä kyllä muitakin vaikutuksia kuin muutaman satasen rahallisen hyödyn poistuminen. Koska suurimmalla osalla varsoista ei tähdätä lv2- ja sh3-vuotiskisoihin, aletaan mielellään starttiin/valmennukseen tuloa siirtämään. Eli kasvattajan on vaikeampi myydä varsaa, koska kilpailuikään on pitkä matka, ja nyt "välietappina" toiminut ol+kl:kin poistuvat, ammattivalmennukseen tulevat varsat tulevat vähenemään rajusti, hevoset alkavat tulla vanhempina radoille, varsan valmennukseen ei enää panosteta, mikä heijastuu väistämättä koko uraan.. Tämä ehkä hiukka mustavalkoista, mutta tuskin kovin kaukana harmaasta todellisuudesta.
:?
Ja entäs tämä ravien alkamisajankohdan kanssa vääntäminen? Käsittämätöntä. Nyt kun kenttä on valittanut 18.30 alkavien ravien heikkoudesta, on järjen jättiläistäkin fiksummat ihmiset fintotosta (miksi yleensä saavat millään muotoa puuttua mihinkään muuhun ken pelimkseihin, siinäkin tuntuu olevan liikaa haasteita!) ja hippoksesta ratkaisseet ongelman, muuttamalla toto-tv ravit takaisin 18.00 alkaviksi ja toto ravit puolta tuntia myöhemmäksi. Voi pyhä sylvi. Ja tämän päätöksen tekoon on todennäköisesti kokoustettu pitkään ja hartaasti. :roll:

Sakkorahaston käyttö. Lukiko kukaan alanjulkaisusta sakkorahaston käyttökohteita? Hälyttävän pieni osa palaa takaisin "kentälle", suurin osa uppoaa muihin taskuihin. Sakkorahastoa voitaisiin kanavoida nimenomaan takaisin radoille.
Muutenkin rangaistukset ja tuomarilinjat pitäisi saada yhtenäistymään, ja hyvä-veli järjestelmä taiottua sieltä pois. Sen sijaan tuomaripäivillä pohditaan autolähtöjen uusimista autoa hidastamalla siivekkeet auki hevosten eteen! Olikohan paikalla ketään joka joskus olisi edes ajanut kilpaa? :evil:

Jos raviurheilun halutaan suomessa jatkuvan, olisi pitänyt tarttua toimeen jo ajat sitten. Kaksi asiaa voisivat muuttaa kaiken: alv-käytännön muutos ja ammattilisenssitoiminnan (laskutuksineen, vaatimuksineen) muutos ruotsin mallin mukaisesti. Tämä toisi ammattilisenssin haltijoille varman palkan joka kuukausi, harmaan työvoiman poistumisen, ammattitaidottomien "muka"treenareiden häviämisen ja hevosille valvotut olot. Lisenssejä hakisivat myös ne, jotka ovat tähän asti niiden anomista lykänneet, koska tällä hetkellähän suomalaisesta ammattivalmentajalisenssistä on eniten hyötyä jos sattuu vessapaperi loppumaan...
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. (Oscar Wilde)
Avatar
Jansson
 
Viestit: 29
Liittynyt: 18. Syys 2009 22:10

Re: No huh huh taas, Hippos!

ViestiKirjoittaja Amatööri » 12. Joulu 2009 19:58

Jansson kirjoitti:...ja ammattilisenssitoiminnan (laskutuksineen, vaatimuksineen) muutos ruotsin mallin mukaisesti. Tämä toisi ammattilisenssin haltijoille varman palkan joka kuukausi, harmaan työvoiman poistumisen, ammattitaidottomien "muka"treenareiden häviämisen ja hevosille valvotut olot. Lisenssejä hakisivat myös ne, jotka ovat tähän asti niiden anomista lykänneet, koska tällä hetkellähän suomalaisesta ammattivalmentajalisenssistä on eniten hyötyä jos sattuu vessapaperi loppumaan...


Perjantain HU:ssa Rättyä käsitteli kirjoituksessaan samaa ja myös Soini otti kantaa asiaan. Rättyän mukaan Ruotsin mallissa treenimaksut hoidetaan hyvin, koska maksujen laiminlyönti johtaa hevoselle asetettuun kilpailukieltoon. Mutta mutta... entäpä sitten ilman lisenssiä treenavaat, hehän eivät tähän systeemiin kuuluisi, jolloin hevoset asetettaisiin eriarvoiseen asemaan johtuen lisenssistä tai sen puutteesta. Harrastelijatreenarin hevonen kun saisi kilpailuoikeutensa pitää, vaikka maksuja olisi rästissä kuinka monelle eri treenarille. Eli kilpailukieltoon asettamisen pitäisi ulottua näihinkin. Käytännössä kuinkahan se onnistuisi?

Lisenssin omaavien puolesta kilpailukieltoon asetettaisiin Hippoksen virkamiehen toimesta, täysin selkein perustein: maksut on rästissä. Lisenssittömien treenareiden laskutuksen (jos sitä edes on) hoitaa kukin valitsemallaan tavalla ja voin vain kuvitella, kuinka kirjavia käytäntöjä siinä on. Eli olisi enemmän kuin todennäköistä, että hevosille haettaisiin kilpailukieltoja vähintäinkin epäselviin laskutussotkuihin perustuen... :roll:

Joten kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä, ymmärrän täysin, ettei Hippos haluaisi ottaa moista hommaa riesakseen. Ja lisenssittömien treenattavien eriarvoiseen asemaan jättäminen taas ehkä ruokkisi epärehellisiä ja huonosti asiansa hoitavia karttamaan lisenssinhaltijoitten talleja. Eli vaikutus voisi olla päinvastainen mitä haettiin, lisenssittömille riittäisi treenattavia?

Soini tuo sitten esille sen seikan, josta homma eniten kiikastaa: rahan. Laskutusjärjestelmän luonti ja ylläpito maksaa. Ja Hipposhan ei tätä lystiä halua maksaa. Virallisesti maksajia olisivat lisenssin haltijat, mutta käytännössä viimeinen maksaja on kuitenkin taas se hevosen omistaja, valmennusmaksuunhan tuokin kulu kuitenkin lisättäisiin. :o

Ja mitä vähemmän lisenssinhaltijoita olisi, sen isommat olisivat maksut. Maksan itse jo ammattitreenarille niin paljon treenimaksua, että enempää ei laskuun voi mielestäni enää mitään lisätä. Tai mikäli lasku nousee, vaadin myös rahoilleni lisää vastinetta. Ovatko muut hevosenomistajat valmiita maksamaan vielä lisää? Pääsääntöisesti tuskin ovat...

Hippoksen tehokkuuden tuntien tarvitsisivat melkoisen lauman työntekijöitä hoitamaan tuota laskutusta, joten mahtaisi tulla messevät lisälaskut hevosenomistajille! :shock:
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 11:16

Re: No huh huh taas, Hippos!

ViestiKirjoittaja Jansson » 13. Joulu 2009 11:42

Amatööri:
Tarkoitus olisi siis siirtyä täysin ruotsin malliin, eli vain lisenssin haltijalla on oikeus valmentaa muiden ihmisten omistamia hevosia. Harrastelijavalmentaja saa valmentaa omia ja osaomistamiaan hevosia. Tällä sysyteemillä lisenssivalmentajia olisi tämän hetkistä huomattavasti suurempi joukko, nythän kuten jo mainitsin, lisenssillä ei ole suomessa mitään virkaa, ja sen tähden sitä ei nykyään moni tule hakeneeksi. Ammattitutkinto suoritetaan, ja kaikki periaatteessa on kunnossa lisenssiä varten, mutta koska siitä aiheutuu nyt vain lisää kuluja ja paperitöitä, ei sen anominen ole mielekästä.

Käytäntö mielestäni auttaisi myös omistajia. Ensinnäkin, lisenssikäytäntöön (puhutaan siis edelleen siitä ruåtsin mallista) kuuluu talliolosuhteiden, työntekijöiden ym valvominen, eli hevosia ei voi pitää "ylipaikoilla", ja hevosmäärä on sidoksissa työntekijöiden määrään. Tämä jo antaa jonkinlaisen "takuun", että joka hevoselle riittää aikaa ja asianmukaista hoitoa. Toisekseen, tämä poistaisi mielestäni tehokkaasti "harmaat" treenarit, eli nämä talouspakolaiset jotka hintoja polkien treenaa kuititta hevosia, jotka yleensä sitten jää treenaamatta, hoitamatta tai ammattitaidon puutteesta huonolle hoidolle. Suomihan on tällä hetkellä täynnä itseään ravivalmentajiksi kutsuvia, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä edes hevosen perusfysiologiasta. Toki nämä reenarit poistuvat nykysysteemilläkin luonnollisen karsinnan mukana jossain vaiheessa, mutta yleensä ovat aiheuttaneet aika paljon tuhoa ennen sitä. Koska jostain syystä edellä kuvaillut kaikentietävät reenarit ylensä ovat kovinkin vakuuttavia jutuissaan, saavat yleensä ihmisiä innostumaan raviurheilusta ja koska tarkoitus on vain kyniä näiltä rahat, myös lopettamaan raviurheilun mahdollisimman pian.

Olen katsonut hevosurheilua läheltä muutamassa muussakin euroopan maassa, joissa ammattivalmentajakäytäntö on suunniteltu nimenomaan takaamaan sekä työtä hevosurheilun parissa sitä tekeville, että valvotut olot valmennettaville hevosille. Toki ajatus tulisi herättämään vastarintaa (kuten "harrastelijavalmentajalisenssi" aikanaan), mutta jos tämä mahdollistaisi raviurheilun säilymisen ja sen kehittämisen, niin miksi ei kokeilla?
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. (Oscar Wilde)
Avatar
Jansson
 
Viestit: 29
Liittynyt: 18. Syys 2009 22:10

Re: No huh huh taas, Hippos!

ViestiKirjoittaja Amatööri » 13. Joulu 2009 20:21

Samaa mieltä olen siinä asiassa, että kyllä nämä muka-treenarit olisi syytä kuriin saada. On suuri vääryys, että toiset panostavat tiloihin, palkkaavat henkilökuntaa ja hoitavat lakisääteiset maksunsa ja velvoitteensa asiallisesti. Sitten tulee tämä harmaa ryhmä, joka laistaa velvollisuuksistaan mm. ottamalla maksun pimeänä ja maksamalla pimeästi palkkoja.

Kyllä itseäkin joskus mietityttää, kun ammattilaiselle maksetaan lähemmäs tuhannen euroa kuukaudessa ja jotkut kirjoittelevat makselevansa noin puolet siitä :evil:
Maksan itse työntekijänä veroa omista tuloistani ja saan vastineeksi yhteiskunnalta palveluja. Maksamalla hevoseni treenauksesta velvoitteensa hoitavalle yrittäjälle näen itse asian niin, etten elätä yhteiskunnan siipeilijöitä kovalla työllä hankkimillani rahoilla. ;)

Jotenkin uskon, että ammattitalleilla väkisinkin hevosten kohtelu on jotakuinkin asiallista, (eettinen puoli on sitten asia erikseen).Voisiko olla jopa niin, että enemmän puutteita on muutamia hevosia omistavien harrastelijoiden pikkutalleilla? Piittamattomuutta, taitojen ja asianmukaisten tilojen puutetta niistä löytyy varmasti enemmän kuin jopa harmailta treenareilta. Uutena ilmiönä ovat paikat, joissa asiantuntemattomille lapsille annetaan hevosia leikkikaluiksi. Karmeaa ajatellakaan, mitä kaikkea esim. entisille ravureille tapahtuu näiden osaamattomien lasten käsissä. You Tube on täynnä lasten/vanhempien kuvaamia videoita, eivätkä onnettomat edes ymmärrä, että heidän toimensa ovat eläinsuojelullisesti vähintäinkin arveluttavia. Valvontaa pitäisi ehdottomasti saada niihinkin.

Eli valvontaa talleille pitäisi saada ja siksi Ruotsin mallia vastaavaa tulisi meilläkin miettiä. Se, miksi kritisoin järjestelmää on vain ja ainoastaan kustannukset, jotka olisivat tulossa hevosenomistajien niskaan. Ja eiköhän sitä ruotsissakin ole keksitty tapoja kiertää järjestelmää...?

Kuinkahan paljon Suomessa mahtaa olla näitä harmaita treenareita suhteessa linsenssin haltijoihin, onko mitään käsitystä kellään...?
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 11:16

Re: No huh huh taas, Hippos!

ViestiKirjoittaja Amatööri » 30. Joulu 2009 22:03

Pakko palata taas tähänkin asiaan...
Lueskelin Hevosenomistaja -lehdestä juttua Toivosesta ja ravikongressistaan. Ihan asiaahan siinä tuli voittajien omistajien huomioinnista, mutta enpä tiedä tämän toimivuudesta.
(Suora lainaus lehden jutusta)
Esimerkiksi keskelle ravintolakatsomoa tulisi voittajanpöytä, johon kahdelle voittajan edustajalle olisi tarjoilu. Siinä istuisi vaihtuvasti muutaman lähdön voittajat kerrallaan radan hallintoon kuuluvan henkilön isännöimänä. Jossain välissä haastattelija kävisi aina kyselemässä pöydän tunnelmia ja se nähtäisiin valtakunnan verkossa --- ja se olisi nimenomaan voittajan omistajien pöytä, ettei sinne tulisi tallitytöt haalareissaan kahville


Nyt on paljon näitä trendikkäitä isoja kimppoja, arvottaisiinko sieltä kaksi pöytään pääsijää? Vai olisiko tilaa kaikille kolmellekymmenelle, aveceineen. Kimpoissahan ideana on, että jaettu ilo on paras ilo.

Toivosella on pelko, että tallitytöt haalareissaan sinne tulisi, mutta entäpä omistaja sieltä varikkoalueelta haalarissaan, jos ennättäisi, olisiko tervetullut? Kun kaikki omistajat eivät ole "paperiomistajia" vaan osallistuvat itse hevosensa laittamiseen raveissa.:shock:

Haetaanko tässä sitä, että esille tuotaisiin vähän "edustuskelposempia" hevosenomistajia? Hevosenomistajissa kun onneksi ja onnettomuudeksikin on monenlaista värikästä persoonaa ja peräti eri sosiaaliluokistakin.

Luulisin, että yleisöä kiinnostaisi pällistelyn sijaan kuulla valmentajan, omistajan ja hoitajan kommentteja kyseisestä hevosesta. Voisiko ajatella sellaista vaihtoehtoa, että hevosen taustajoukoista joku jäisi vielä loimituksen jälkeen haastateltavaksi - tähän toki tarvitaan se haastattelijakin. Raviratahan voisi sitten vaikka halutessaan järjestää tarjoilua voittajien omistajille varattuun pöytään, jossa voisi pistäytyä.

Sinänsä ihan jees, että myös omistajat huomiota saisivat ja jonkinmoista erityiskohtelua. Ihan yksinkertaisesti sitä huomiota voisi antaa vaikka käsiohjelmassa - ohjelmaan voitaisiin vaikka pläjäyttää aina jonkin raveihin osallistuvan hevosen omistajasta tietoa ja kommenttia, vaikkapa kuvan kanssa. :?:
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 11:16


Paluu Yleinen ravikeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron