muistakaapas semmoinen juttu,etät kuten ihmisilläkin,niin hevostenkin dopingtestaus tehdään
suurella todennäköisyydellä erilaisia hajoamistuotteita tutkimalla.Ei minkään nisäkkään metaboliassa mikään syöty tai juotu mene sellaisenaan verenkiertoon,vaan "ruoka x" on pilkottu hyvin nopeasti erilaisiksi hajoamistuotteiksi joita elimistö sitten logisteeraa tarvittaviin kohteisiin.Ja dopingtestaus on siten melkein/täysin aina hajoamistuotteiden metsästystä.
Ja kun tuota nyt vähän tutkailin,niin kävi ilmi,että ilmeisesti teobromiini ja kofeiini ovat hyvinkin läheisiä aineita keskenään.Semmoinen juttu ainakin selvisi,että kofeiinia hajotettaessa siitä 12% hajoaa teobromiiniksi.Mistään en löytänyt sopivaa suomenkielistä esitystä teobromiinin metaboliasta.Mutta koska en hevosten dopingtestausta tunne,
niin voin vaan arvailla,tai pitää mahdollisena että tuo testaus tehdään testaamalla "jotain " (<-eli arvausta ,arvausta) noiden yhteistä hajoamistuotetta.Ja siis siitä päästään siihen,että se kaakao (puuttumatta siihen,että juotetaanko sitä yleisesti ja että miksi ) saattaisi sittenkin olla selittävänä tekijänä.
Yksi tunnettu esimerkki siitä,että hajoamistuotteet voivat harhauttaa tutkijoita/testaajia pahastikin,on ajalta,kun "savuttomat ravintolat"-hömppä lähti vyörymään englannista
(saattoi olla,että humpuukia kokeiltiin jo ennen sitä jossain muualla)Ihmisten verestä testattiin testattiin (passiivisen tupakoinnin imeytymistä tutkittaessa) nikotiinin pidempiaikaisen metaboliatuotteen Kotiniinin pitoisuutta.Erilaisia pitoisuuksia tottakai saatiin,ja ihmeteltiin eroja.Joillain (raakasti tupakoivilla) saattoi olla pienehkötkin kotiniinipitoisuudet verrattuna joihinkin savuttomiin ihmisiin.Ja taas savuttomista löytyi baarityöntekijöitä,keillä oli normaalit passiivisen tupakoijan kotiniinipitoisuudet,sekä jättimäisiä tasoja.
Tilanteessa tehtiin virhepäätelmiäkin.Mutta jälkeenpäin tajuttiin sitten perunansyönnin ja kotiniinin yhteys(myös tomaatti).
Kotiniini on myös perunan hajoamistuote,ja loppujen lopuksi kotiniinipitoisuuksista ei voinut tehdä mitään varmaa päätelmää passiiviselle tupakoinnille altistumisesta ilman että huomioon otettiin ruokavalio ja perunan vahva kotiniiniyhteys.
Sinänsähän perunassa (ja mm tomaatissa) on myös aina jonkun verran ihan nikotiiniakin,joka on melko yleinen kasvien oma turvakseen kehittämä "hyönteismyrkky".
EDIT:
tuohon viimeiseen liittyen.Jossain määrinhän puhekielessä kulkee "kansanviisaus" joka sanoo tupakoinnin lopettamisen olevan vaikeampaa jos syö runsaasti tomaattia.
EDIT2:
vaikka tässä oli puhetta Kytölästä ja hevosen kofeiini kärystä,niin lisätään vielä semmoinenkin mielenkiintoinen tieto joka noita asioita selatessa löytyi.Ihmisellä tupakoiminen voi jopa puolittaa kofeiinin hajoamisajan.Kun ihminen lopettaa tupakoinnin,niin kofeiinin hajoaminen elimistössä hidastuu merkittävästi ja merkittävän nopeasti.
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/a ... kemia.htmlhttp://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=nix00261Kahvin (kofeiinin) virkistävä vaikutus ihmisellä johtuu siitä,että kofeiini tarttuu samoihin reseptoreihin,kuin ihmisen itsensä tuottamien unihormoonien olisi tarkoitus tarttua.Vaihtelu ihmisestä toiseen voi olla lukemani perusteella erittäin suurta.