Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

Tällä alueella keskustellaan raviurheilusta yleisellä tasolla.
Alueen säännöt
Pidetään keskustelu asiallisena. Ei rasistisia, eikä muulla tavoin loukkaavia viestejä. Asiattomat viestit poistetaan ja käyttäjille voidaan jakaa varoituksia. Mikäli käyttäjän rikkeet ovat toistuvia, kirjoitusoikeudet tullaan poistamaan pysyvästi. Vastuu viestien sisällöstä on kirjoittajilla itsellään.

Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 08. Loka 2009 08:59

Otetaanpa ohjastajakeskustelun rinnalle valmentajapuolikin. Lähes kaikki valmentajat varmasti tekee parhaansa, osa nousee huipulle, osa taas kiertää pienempiä raveja, eikä tavoittelekaan kuuta taivaalta.

Tämän hetken selkeä ykkösnimi Suomessa on Pekka Korpi, eikä tallin asemaa kärjessä taida lähivuosina kukaan tulla uhkaamaan. Huippusukuisia varsoja tulee jatkuvasti lisää uusien tilalle, hommassa on hyvä jatkuvuus. Ei silti riitä, että saa hyväsukuisia ja lahjakkaita varsoja, kyllähän niiden kanssa pitää osata tehdä asiat oikeinkin. Korpi todellakin osaa, kunnonajoituksen mestari. Tästä hyvänä esimerkkinä tämän vuoden Kriterium, jonka finaaliin selvisi Korven tallista peräti viisi hevosta. Kaksi näistä sijoittui totoon finaalissa. Suvereeni ylivoima jatkunee myös tulevina vuosina, viimeksi Korven talli on jäänyt rahatilaston kakkoseksi vuonna 2004. Tuolloin Markku Niemisen talli teki isomman tilin.

Markku Nieminen lieneekin valmentajien kakkosnimi, ainakin jos katsoo kaluston tasoa. Tulokset ovat ehkä hivenen heikompia, mitä tuollaisilla hevosilla sopisi odottaa, mutta vaikea analysoida sen tarkemmin taustoja tuntematta. Tuomas Korvenoja täydentää selkeän kärkitrion. Korvenojan kalustokin on sitä luokkaa, että sillä on suorastaan velvoitettu pärjäämään. Koko kärkikolmikko tulee olemaan kova sana vielä useamman vuoden ajan, mitään viitteitä ei ole olemassa, etteivätkö kaikki saisi jatkossakin arvoisiaan treenihevosia.

Suomenhevosvalmentajiksi profiloituneista Seppo Suuronen lienee monen papereissa ylivoimainen ykkösnimi. Tämä kausi on kuitenkin ollut pettymys. Tero E Mäenpää on noussut viime vuosina kuumaksi nimeksi suomenhevospuolella, eikä syyttä. Hevoset ovat kulkeneet mainiosti. Terho Rautiaisella meni alkuvuosi mainiosti. Viime aikoina on ollut hieman vaisumpaa, mikä ei sinänsä yllätä, eihän kaluston huippukunto voi loputtomiin kestää.

Tulevaisuuden nimistä nostaisin ehdottomasti korkeimmalle Akseli Lahtisen. Lahtinen teki pitkään hienoa jälkeä arkisemmalla kalustolla, nyt tallissa alkaa olla hieman tasokkaampaa materiaalia, eikä sillä ainakaan negatiivista vaikutusta ole tuloksiin. Lahtinen on hyvin potentiaalinen mies kärkikolmikkoon tulevina vuosina.

Siinä hieman pintaraapaisua aiheesta valmentajat, lisää tulevaisuudessa. Nostakaapa muutkin nimiä esille, hyvässä tai pahassa, mutta asialliseen sävyyn ja kunnolla perustellen :)
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja chikatozuka » 08. Loka 2009 11:06

Enpä ole paljoa tuota isomman tason valmentelua seurannut kun olen sen verran vasta tulokas näissä raviasioissa mutta silmään pistää ettei hirveästi naisvalmentajia taida tuolla huipulla olla? Suomessa heitä kuitenkin varmasti riittää joten mistä johtuu että vain miehet keikkuvat listoilla? Onko naiset valmentajina vasta niin tuore ilmiö...?
Avatar
chikatozuka
 
Viestit: 102
Liittynyt: 14. Syys 2009 19:57
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 08. Loka 2009 11:40

Kyllähän noita naisvalmentajia jonkin verran on, menestyneitäkin. Bella Varjonen, Kati Lindsberg, Sanna Nygård, Meri Elomaa ja kumppanit. Miesvalta silti tietysti on. Veikkaan, että lähivuosina naisvalmentajien määrä tulee lisääntymään jonkin verran.
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Ruikonperä » 08. Loka 2009 16:33

Riina Rekilää pidin parhaimpana suomalaisena naisvalmentajana jo silloin kun hän vaikutti täällä, ja nythän Riina on menestynyt hienosti ison veden tuolla puolen. Esa Lahtinen taisi todeta, että RR on niitä ainoita suomalaisia jotka enää tietävät mitä treenaaminen _oikeasti_ on. No, ehkä siinä oli vähän puolueellisuuttakin... Edellä mainittujen lisäksi, myös tälläinen nimi kuin Etta Mäkilä vaikuttaa asiansa osaavalta tekijältä.

Ja luulenpa naisvalmentajien lisääntyvän entisestään, koska nykypäivänä naiset jäävät entistä useammin tilanjatkajiksi ja heitä hevostouhut kiinnostavat miehiä enemmän.
Ruikonperä
 
Viestit: 14943
Liittynyt: 15. Elo 2009 19:04

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Tosca » 08. Loka 2009 19:33

Pekka Korpi, ehdoton ykkönen. Pekalla henkilökunta on myös erittäin osaavaa. Hyvän valmentajan tukena oltava myös hyvä henkilökunta, joka osaa asiansa. Tuomas Korvenoja tekee laatukalustolla aina hyvää tulosta ja tekee sen minkä hyvän valmentajan on osattava tehdä, laittaa huonon hevosen pois. Pienemmän tallin omaavista Kari Viisterä, Jani Ruotsalainen ja Seppo Sarkola saavat minulta plussan.
Tosca
 
Viestit: 765
Liittynyt: 29. Elo 2009 17:24

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja vikkelä » 09. Loka 2009 07:57

Meillä on tuo kimppavarsa Niemisellä ja itse olen ollut tyytyväinen, vaikkei nyt ole (vielä) pärjännyt. Ongelmia on ollut matkassa, mutta niistä on infottu kiitettävästi.Asiakaspalvelu pelaa.Tosin, kyllähän sieltä on varsat/hevoset juosseet alakanttiin jo jonkin aikaa.
Toinen asia on se, että kuin kauan kannattaa pitää noilla huippuammattilaisilla, kun tuo palkintotaso laskee vaan koko ajan.
Nytkin kun rapsahtaa tonnin lasku kuukausittain, niin siihen pitää olla jo aika hyvä hevonen, joka sieltä kulunsa juoksee. Jos ei hevonen riitä, kuin tavan iltaraveissa = melko toivoton yhtälö.

Oli vähän asian viereen....
vikkelä
 
Viestit: 27
Liittynyt: 26. Syys 2009 14:00

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Amatööri » 09. Loka 2009 10:25

vikkelä kirjoitti:Toinen asia on se, että kuin kauan kannattaa pitää noilla huippuammattilaisilla, kun tuo palkintotaso laskee vaan koko ajan.
Nytkin kun rapsahtaa tonnin lasku kuukausittain, niin siihen pitää olla jo aika hyvä hevonen, joka sieltä kulunsa juoksee. Jos ei hevonen riitä, kuin tavan iltaraveissa = melko toivoton yhtälö.


Tärkeästä asiasta Vikkelä kirjoittaa...
Varmaan tulevaisuudessa on selkeämpi jako ammattitreenareilla ja muilla treenareilla nimenomaan hevosmateriaalissa. Kun ei kannata tavan iltaravihevosta ammattilaisella pitää, niin katsellaan sitten vähän halvelmpi treenari. Itse olen havainnut, että hintaeroa on helposti 50%...

Hyvä puoli tässä on ehkä se, että jostain jokaisen treenarinkin on ammattiuransa aloitettava, niin ehkä nykysuuntaus tuo aloitteleville kysyntää enemmän. Ja kyllä niillekin talleille varmasti aina jokunen helmikin löytää ja sehän taas luo sitä nimeä jne. Eli nyt on ehkä otollinen hetki niille tulevaisuuden treenareille, jotka ovat valmiita kovaa työtä tekemään ja hankkimaan sillä aidosti laadukkaalla työllä nimeä itselleen?

Itsellä ei enää taidot riittäneet oman hevosen kanssa (eikä aikakaan) joten hevoselle jouduttiin etsimään vieras treenari. Päädyimme ammattilaistalliin ja laskimme raha-asian niin, että maksamme mielummin tässä vaiheessa enemmän ja annamme hevoselle täyden mahdollisuuden. Se, jos hevonen olisi ollut 'huonolla laitolla' alkutaipaleella olisi voinut tarkoittaa sitä, että myöhemmin olisimme maksaneet vielä enemmän hevosen mahdollisesta saattamisesta sille tasolle, jossa sen kuuluisi olla. Pahmimmassa tapauksessa kilpailuttamisen aloittaminen voisi venyä ja sitä kautta maksaisimme treenimaksuja pisempään ennenkuin radoille päästäisiin edes yrittämään. Eli tavallaan mielestämme laitoimme 'rahaa pankkiin', kun emme ottaneet tuntemattoman treenarin kanssa riskiä.
Toki riskejä on aina hevosen kanssa olemassa (mm. loukkaantuminen), mutta sitä se raviurheilu on.

Aikahan sen sitten näyttää, minkä tasoinen hevonen on, mutta kuten sanottu, nyt lähtökohdat ovat mielestämme kunnossa. ;)

Käyn edelleen itsekin ajamassa ja hoitamassa omaa hevostani, joten ei hevosen ammattilaisella oleminen aina tarkoita sitä, että olet vain kävelevä lompakko (kieltämättä joka kerta, kun lasku tipahtaa postilaatikkoon, tulee ihmeteltyä, että jokos se kuukausi meni...) :roll:
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 10:16

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 11. Loka 2009 16:46

Katselin noita valmennustilastoja, ja mielenkiintoisena havaintona yli 100 startin talleista Mauri Jaara, Terho Rautiainen, Juha Utala ja Tuomas Korvenoja. Näillä kaikilla sijaprosentti yli 50, mikä on melkoisen kova saavutus. Nelikosta Jaaran tallin voittoprosentti on 33, jolla heltiää kärkisija, jos edelleen huomioidaan vain tallit, joiden hevoset ovat startanneet kuluvan vuoden aikana yhteensä vähintään 100 kertaa.

Suomenhevosvalmentajista pitää muuten vielä mainita ainakin Matti Mikkonen. Tehnyt oikein hyvää jälkeä vuodesta toiseen, jatkuvasti tuntuu että suomenhevossarjoissa juoksee kyvykkäitä Mikkosen suojatteja, kuten tällä hetkellä V75-sarjoissa ravaava Turon Loisto ja vielä iltaravitasolla kilpaileva Vihnu.
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Judi » 11. Loka 2009 18:38

Ruikonperä kirjoitti:Riina Rekilää pidin parhaimpana suomalaisena naisvalmentajana jo silloin kun hän vaikutti täällä, ja nythän Riina on menestynyt hienosti ison veden tuolla puolen. Esa Lahtinen taisi todeta, että RR on niitä ainoita suomalaisia jotka enää tietävät mitä treenaaminen _oikeasti_ on. No, ehkä siinä oli vähän puolueellisuuttakin... Edellä mainittujen lisäksi, myös tälläinen nimi kuin Etta Mäkilä vaikuttaa asiansa osaavalta tekijältä.

Ja luulenpa naisvalmentajien lisääntyvän entisestään, koska nykypäivänä naiset jäävät entistä useammin tilanjatkajiksi ja heitä hevostouhut kiinnostavat miehiä enemmän.


Ettahan on ollut pitkään yhdellä suomen pitkään vaikuttaneimmista naisvalmentajista töissä, eli Pirjo Hakkarainen-Karhusella :) Pirren puolesta ihan harmittaa kun kalusto on mitä on, soisi hänellekin välillä pari hyvää hevosta talliin kun on niin pitkään töitä lajin parissa tehnyt.
Avatar
Judi
 
Viestit: 475
Liittynyt: 15. Elo 2009 18:59
Paikkakunta: Kuopio

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Amatööri » 12. Loka 2009 06:47

Nyt onneksi naiset uskaltavat tarttua paremmin yrittäjyyden tarjoamiin haasteisiin eivätkä jää "vain" hoitajiksi vaan lähtevät rohkeasti valmennuspuolelle. Naisvalmentajien menestys antaa ehkä potkua uusillekin tulokkaille. Tosin taitaa olla tässäkin niin, että nainen saa tehdä tuplasti töitä menestyksen eteen ja maksaa epäonnistumisesta rankemmalla kädellä?

Itse olen kuullut hyvää mm. Kati Lindsbergistä, ja kyllähän valmennusstatistiikka kertoo jotain: 2008 lähes 109 000 e ja tänä vuonna yli 93 000. Joku joskus sanoikin, että Katilta tulee hevoset aina radalle hyvässä kunnossa, se kertoo varmaan omalta osaltaan Katin tavasta työskennellä pitkäjännitteisesti ja kuitenkin kunnianhimoisesti? Hienoa, toivotaan että parhaat vuodet ovat kuitenkin hänelläkin edessäpäin.

Naisista tulee mieleen myös Pirjo Vauhkonen, joka muistetaan mm. Etain Royalin valmentajana. Nykyään ei valmenna hevosia päätyökseen, mutta muutama on kyllä (miehensä kanssa tosin) laiton alla. (Rudy Rose sekä Jetn Lindy).
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 10:16

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Ruikonperä » 24. Marras 2009 13:24

Tom Erikssonin tallilta oli suoranainen joukkopako alkuvuodesta, mutta nyt mies tuntuu taas olevan "kuuminta hottia", nimittäin marraskuussa tallin hevoset ovat juosseet hurjalla statistiikalla 9 5-4-0!
Ruikonperä
 
Viestit: 14943
Liittynyt: 15. Elo 2009 19:04

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Antti K » 03. Joulu 2009 21:40

Tommi Kylliäinen on yllättänyt varmaan kaikki, oma talli pystyyn vuosi sitten ja menestystä on riittänyt siitä saakka. Tänään kolme voittoa omilla treenattavilla. Erityispisteet vielä loistavasta asiakaspalvelusta!
Antti K
 
Viestit: 1485
Liittynyt: 16. Elo 2009 20:12

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 04. Joulu 2009 01:13

Kylliäinen on onnistunut hienosti, paha olla eri mieltä. Kuskina ehkä vielä hieman kokematon, mikä näkyy satunnaisesti, mutta eiköhän tähänkin ole parannusta luvassa vuosien saatossa. Mukavaa kyllä, että Tommi onnistuu, toivottavasti tahti jatkuu tulevaisuudessakin samanlaisena!

Myös Matias Salon vuosi on ollut yllättävän hyvä, yli 60 000 euroa tienanneet tallin hevoset. Minulle ainakin suht tuntematon suuruus ennen tätä vuotta. Eräänlaista komeetta-osastoa on myös Harri Kotilainen, jolla on valmentajana selkeästi uran paras kausi käynnissä.
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Ruikonperä » 05. Tammi 2010 14:25

Päivän HU uutisoi Henri Bollströmin lopettavan Suurosen tallissa ja keskittyvänsä jatkossa kengittelyyn ja kilvanajoon Jyväskylän suunnalta käsin.
Ruikonperä
 
Viestit: 14943
Liittynyt: 15. Elo 2009 19:04

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja JHo » 05. Tammi 2010 20:24

Kysymys suomalaisvalmentajien nykytilasta ja tulevaisuudesta on kuin oravanpyörää katselisi.

Jos hoidat kaikki yhteiskunnalliset velvoitteet asiallisesti, nousee kuukausimaksu niin korkeaksi että nykyisellä palkintotasolla ei ns. iltaravihevosia ole kellään vara pitää. Jos taas teet pimeästi on usein kalustokin sen mukaista. Harva kun ostaa kallista sukuvarsaa jota ei ole sitten vara pitää ammattilaisella.

Jos hevonen on TOP-5 miehellä treenissä pitää sen juosta vähintään 20t/vuosi jotta saadaan kulut peittoon. Siinä pitää olla jo todella hyvästä hevosesta kyse näillä palkinnoilla.

Myös omistajan tilannetta voi katsella kahdesta eri näkökulmasta. Esim. hyvinkin tavallinen vanha ruuna amatöörillä jossa menot on pienet. Kerran kesässä saatu paikallisravi-tolppa riittää antamaan elämystä ja on jo hienoa että ei ihan aina karsita ja pääsee silloin tällöin ajamaan jopa kuvattomissa.

Tai sitten se ammattilaisen valitsema varsa joka maksettu joka paikkaan ja jolla oikeasti tähdätään/tavoitellaan isoa menestystä. Menot on eri luokkaa mutta niin on tulotkin jos sattuu natsaamaan.

Sen näiden kanssa puljatessa on oppinut että hiton huonoa "businesta" tämä ainakin on. Elämyksia kun taas saa huokeammallakin.
Avatar
JHo
 
Viestit: 31
Liittynyt: 27. Elo 2009 22:48

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 27. Tammi 2010 13:27

Pekka Vilpponen astuu Henri Bollströmin saappaisiin Seppo Suurosen tallissa, kertoo päivän HU.
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 18. Maalis 2010 13:01

Nostetaanpa tätä esiin, ja heitetään kysymys, ketkä valmentajat tekevät mielestäsi hyvää tulosta perin arkisella kalustolla? Kenellä taas menestys on huonompaa, kuin hevosmateriaalilta voisi odottaa?

Meri Elomaa on eilisen jälkeen pakko nostaa esille. On toki tehnyt jo pitkään hyvää tulosta, mutta eilinen oli todellinen jättipotti, kun talliin tuli kaksi V5-voittoa. Mistään huippuaineksista Elomaan hevoset ei ole rakennettu, mutta hienosti nuo ovat menneet kautta linjan.
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Valuuttakramppi » 18. Maalis 2010 14:52

Harri H kirjoitti:Nostetaanpa tätä esiin, ja heitetään kysymys, ketkä valmentajat tekevät mielestäsi hyvää tulosta perin arkisella kalustolla? Kenellä taas menestys on huonompaa, kuin hevosmateriaalilta voisi odottaa?

Meri Elomaa on eilisen jälkeen pakko nostaa esille. On toki tehnyt jo pitkään hyvää tulosta, mutta eilinen oli todellinen jättipotti, kun talliin tuli kaksi V5-voittoa. Mistään huippuaineksista Elomaan hevoset ei ole rakennettu, mutta hienosti nuo ovat menneet kautta linjan.


Keijo A Svart pärjää kivasti ja starttailee hyvällä voitto- ja sijaprosentilla.
Valuuttakramppi
 
Viestit: 122
Liittynyt: 21. Elo 2009 09:20

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Ruikonperä » 20. Maalis 2010 19:36

Valuuttakramppi kirjoitti:Kenellä taas menestys on huonompaa, kuin hevosmateriaalilta voisi odottaa?

Nopeasti tulee mieleen herrat Jyrki Tammimetsä ja Markku Nieminen. Jälkimmäisen hevoset ovat ainakin allekirjoittaneen mielestä alisuorittaneet pahasti viime vuosina.
Ruikonperä
 
Viestit: 14943
Liittynyt: 15. Elo 2009 19:04

Re: Suomalaisvalmentajat - Nykytilanne & tulevaisuus?

ViestiKirjoittaja Harri H » 23. Maalis 2010 11:44

Akseli Lahtinen laajentamassa toimintaansa myös Ruotsin puolelle, kertoo Travronden. HU:n uutinen aiheesta.
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6519
Liittynyt: 15. Elo 2009 11:42

Seuraava

Paluu Yleinen ravikeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron