Varsoilla kilpaileminen

Tällä alueella keskustellaan raviurheilusta yleisellä tasolla.
Alueen säännöt
Pidetään keskustelu asiallisena. Ei rasistisia, eikä muulla tavoin loukkaavia viestejä. Asiattomat viestit poistetaan ja käyttäjille voidaan jakaa varoituksia. Mikäli käyttäjän rikkeet ovat toistuvia, kirjoitusoikeudet tullaan poistamaan pysyvästi. Vastuu viestien sisällöstä on kirjoittajilla itsellään.

Pitäisikö "varsoilla" ajaa enemmän kilpaa?

Kyllä
11
73%
Ei
4
27%
 
Ääniä yhteensä : 15

Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Eron » 16. Elo 2009 21:36

Eli tarkoitan tässä nyt varsoilla 2v lv ja 3v sh. Mitä mieltä olette asiasta - puolesta vai vastaan?

Olen sitä mieltä että jos varsa omaa vaadittavat vauhdit "itsestään", niin mikä ettei jokusen startin voisi ajaakin. Vauhdithan alkaa tänä päivänä olla jo melko kovia, joten ei sinällään ihme ettei varsoja hirveästi ole loppu vuodestakaan sarjoihin tyrkyllä.

Pystyisikö asialle sitten tekemään jotakin? Käsittääksenihän jenkit opettavatkin varsat vasta tuossa marraskuussa huutokauppojen jälkeen ja silti kilpaa ajetaan jo keväällä. Tosin sielläkin ne taitaa vaan parhaat juosta 2vuotiaana enemmän - olispa täällä foorumin porukassa joku, joka voisi paikan päältä kertoa miten asian laita on.

Suomenhevoset sitten - niillähän olis periaatteessa varaa kyllä kiristääkin. Vaikka moni esim. näistä 4v:sta on tainnut aloittaa säännöllisen liikkumisen jo vuotiaana, kuten lämpösetkin.

Mutta onko kyseessä sitten (ravi)kulttuuri vai mikä, kun ei täällä nuoria pahemmin starteissa näy?
Eron
 
Viestit: 105
Liittynyt: 15. Elo 2009 08:18

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Amatööri » 17. Elo 2009 11:40

Itsellä 3-vee suokki eikä tarkoitus ole tänä vuonna kilpailla. KL ja OL on ajettu, molemmat meni hyvin ja niiden perusteella voisi vaikka startille mennäkin.

Ammattitreenissä ollut n. 8 kk:tta, mutta kevyellä treenillä vielä. Syy miksei startata, on varsan keskentekoisuus, elikkä kasvaakin vielä ja on sen verran varovaisesti ajeltu, ettei mielestämme ole valmis näihin alle 35-vauhteihin. Kovapäinen hevonen varmaan toisten mukana menisikin, mutta onko mitään järkeä antaa tammavarsan mahdollisesti päänsä pilata?

Kaikin mokomin ajellaan vaan varsalähtöjä, mutta toivottavasti järjen kanssa. Kyllä moni 3-vee varmasti on valmiimpi, kuin meidän ja mikä ettei näillä laskettaisi kilpaakin? Meille se ei sovi, ja kyllä vähän hurjalta tuntuu, että 500 e:n takia saa jo alle 33 painella... Mitähän mennään loppuvuodesta ja ensi vuonna...?

Voipi olla, että ollaan liian varovaisia, mutta näin meillä mennään tällä hetkellä.
Avatar
Amatööri
 
Viestit: 151
Liittynyt: 17. Elo 2009 11:16

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja KirsiB » 17. Elo 2009 21:53

No kun nyt kysymys oli miten jenkeissä kakkosilla ajetaan ja koska opetetaan niin kirjoitanpa omia ajatuksiani aiheesta.

On totta että useimmat varsat eivät ole siloja nähneet ennen huutokauppaa mutta se ei sitten tarkoita että ne olisivat vuotiaasta olleet käsittelemättominä jossain laitumella. Huutokaupat ovat siittoloille se rahanteko paikka joten varsat halutaan mahdollisimman edustaviksi ja fiksuiksi ennen rinkiin menoa. Eli niitä on käsitelty jo kuukausia ja varmistettu että liikkuvat tarpeeksi ja etteivät vain laihdu ennen huutokauppaa vaikka kasvu on kovasti menossa.

Madotukset ja rokotukset ja ruokinta on isoilla farmeilla tarkkaan suunniteltu laidunten kasvatuksesta asti.

Ja sitten kun se treeni marras-joulukuulla aloitetaan on se joka varsalle alussa aikamoinen rumba, silat on selässä 6 kertaa viikossa ja lenkkien pituus kasvaa pikkuhiljaa kunnon noustessa. Hiitit tulevat sitten varsinaisesti kellon kanssa kuvaan mukaan helmi-maaliskuussa. Ja tuolloin osa varsoista jo siirtyy laitumelle "kasvamaan" seuraavaksi vuodeksi jos ei kulje niin kuin halutaan.

Jokaiselta isolta tallilta karsiutuu kaksivuotiaista melkoinen liuta eri syistä odottamaan kolmivuotiskautta ja osa sitten myydään muualle nopeasti jos lahjat eivät tunnu olevan Grand Circuit tasolle asti.

Onhan sitten näitä joista miettii myohemmin kannattiko säästely kuten Peter Haughtonin kaksivuotiaana voittanut Blue York Yankee joka voiton jälkeen aloitti valmistautumisen kolmivuotiskauteen eli kaksivuotiskausi lopetettiin tarkoituksella lyhyeen. Ja kolmevuotiskausi sitten meni melkoisesti penkin alle.. Olisiko kannattanut ajaa rahat kotiin muistakin isoista kisoista kakkosena? Vai olisiko menestys loppunut siihen Peter Haughtoniin, kuka tietää..
KirsiB
 
Viestit: 8
Liittynyt: 17. Elo 2009 21:37

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Eron » 17. Elo 2009 22:11

Kiitos Kirsib. En tokikaan tosiaan tarkoittanut että jenkeissäkään varsat olisivat käsittelemättöminä ennen opetusta!

Osaatko heittää yhtään omaa arviota siitä, että montako prosenttia ikäluokasta edes kilpailee kaksi vuotiaina?
Eron
 
Viestit: 105
Liittynyt: 15. Elo 2009 08:18

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Judi » 19. Elo 2009 17:08

Tämä on ihan mielenkiintoinen aihe, jota olen itse kovasti pohtinut nyt kun on oma varsa kasvamassa..

Niinkuin kirsi sanoi, niin Jenkeissä käsitellään varsoja tosi paljon, vaikkei niitä tosiaan opeteta vasta kun huutokaupan jälkeen. Niitä kun on paljon käsitelty, niin käy se opettaminenkin paljon helpommin. Olen itse ollut painimassa muutaman suoraan pihatosta riipastun varsan kanssa, ja samaan aikaan opettanut jenkeistä ostettua varsaa. Kyllä näissä on ihan jäätävän suuri ero, jenkkivarsa toimi heti moitteettomasti ja parin perästäajokerran jälkeen olisi jo voinut heittää aisat perään. Pihattovarsojen kanssa sai ensin 2 viikkoa painia että ne oppivat edes narussa kulkemaan. Ja kyseessä ihan kohtuu suuren kasvattajan varsoja...

Samalla tapaa ne sitten ottaavat monesti treeniäkin vastaan, vähän käsitellyillä varsoilla menee pitkään siihen "talttumiseen" että alkaavat kunnioittamaan kuskia ja menemään niinkun pyydetään. Paljon käsitelty ottaa heti treenin vastaan ja alkaa kehittymään.

Tässä kun olen tallipaikkoja metsästellyt orivarsalleni, niin olen monelta kuullut "no eihän sille tarvitse vielä tehdä mitään, vie se pihattoon". Eipä kyllä tarvitse ainakaan mihinkään kauas viedä pihattoon jos ei sinne itse sitten pääse varsaa käsittelemään. Olisihan pihatto optimipaikka varsalle, mutta mieluummin pidän vaikka sitten yöt tallissa ja tiedän että sille tehdään joka päivä oikeasti jotain.

Ja sitten itse asiaan: Varsinkin suomenhevosissa on se että "isännät" ajattelevat säästävänsä varsoja, niillä kun tekee tiliä vielä myöhemmälläkin iällä. Loppujen lopuksi nykyäänkin kunkkareissa juoksevat hevoset ovat kuitenkin niitä joilla on 3-vuotiaana ajettu opetus ja koelähtö, ja sen jälkeen 4-vuotiaasta eteenpäin säännöllisesti kilpaa. Lämminveristen puolella monet tuntuuvat kyllä yrittävän niillä 2-vuotiaillakin, mutta sitten ei taas osata suhteuttaa sitä onko varsa oikeasti valmis niihin vauhteihin ja jotkut menevät pari starttia "ylivauhtia". Sen jälkeen kehitys jääkin niihin vauhteihin. Vaadittaisiin siis vähän sitä kuuluisaa hevossilmää siihen että kannattaako näillä ajaa vai ei.
Avatar
Judi
 
Viestit: 475
Liittynyt: 15. Elo 2009 19:59
Paikkakunta: Kuopio

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja KirsiB » 20. Elo 2009 16:29

Eron kirjoitti:Kiitos Kirsib. En tokikaan tosiaan tarkoittanut että jenkeissäkään varsat olisivat käsittelemättöminä ennen opetusta!

Osaatko heittää yhtään omaa arviota siitä, että montako prosenttia ikäluokasta edes kilpailee kaksi vuotiaina?


Joskus oli netissä kirjoitus siitä kuinka monta prosenttia eri ikäisistä lv hevosista Amerikassa kilpaili mutta en tietysti nyt sitä saanut haettua. Kuitenkin varmasti monelle suomalaisille olisi yllätys kuinka paljon vanhemmatkin hevoset kilpailevat, uskomus kun tuntuu olevan että "viisivuotias jenkki on jo loppuun ajettu".

Amerikan kilpailusysteemikin suosii enemmän startanneita verrattuna Suomeen sillä sarjoissa voi laskea jos ei ole menestynyt, monesti sarjamääritelmä on "non winners of" jotakin viimeiseen kuuteen starttiin eli jos ei ole tullut paljon rahaa mahtuu mukaan muiden sellaisten kanssa jotka eivät ole viime aikoina pärjänneeet. Ja sitten on tietty ne myyntilähdot joissa halvemman hintalapun hevoset ovat kilpailukykyisiä keskenään verrattuna kalliimpiin cleimareihin.

Itse olen ehdottomasti Judin kanssa samaa mieltä että käsiteltyjen varsojen kanssa on todella paljon helpompaa se varsinainen treeni aloittaa kuin jostain pellosta tulleen jolla hyvä kun riimu ollut päässä. En kuitenkaan ole varma onko siitä niin hyotyä jos ajaa vuotiaalla jo alkuvuodesta tai opettaa kärryihin ennen kesää kuten monella Suomessa tuntuu olevan tapana? Antaisin silti varsan olla varsa, mieluummin näkisin sen temmeltävän käsittelyjenn välissä isolla laitumella ikätoverien kera.
KirsiB
 
Viestit: 8
Liittynyt: 17. Elo 2009 21:37

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Harri H » 14. Helmi 2011 11:51

Nostetaanpa täältä menneisyyden suosta sinänsä mielenkiintoinen topic ylös, jos jollain olisi tähän jotain kommentoitavaa :)
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6750
Liittynyt: 15. Elo 2009 12:42

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Haastaja » 14. Helmi 2011 12:49

Mielestäni valmiilla varsalla voi hyvin ajaa kilpaa 2-vuotiaana ja se tulee varmasti jonkin verran lisääntymäänkin uusien 2-v kilpailujen myötä, ja hyvä niin.

Pakko kommentoida kun keskustellussa mainittiin tämä varsojen käsittely nuorena (ennen mahdollista myyntiä). Viime kesänäkin reilua sataa varsaa katsomassa käyneenä näki jos jonkikinlaista pihattoa, tarhaa ja tallia. Ja pääsuuntaus on taas menossa siihen että pihaan on juuri rakennettu tai rakenteilla uusi pihatto. Kasvattaja esittelee tohkeissaan kuinka hienot on systeemit kun varsat kulkee tuosta ja tuosta, syö tuolla ihan itsestään ja pääsevät pihalle tuosta. Onhan se helppoa jos talliin syntyy toistakymmentä varsaa, ei tarvi niin paljon niiden perään katsella. Mutta sitten tuleekin se jo mainittu vastapuoli asiasta, on sitten tullut niin possuja eläimiä vastaan ettei mitään järkeä. Ja paras tässä asiassa on se että kyllä kasvattaja kertoo kuinka paljon on käsitelty ja hoidettu. Otat varsan mukaan ja taistelet seuraavat 3 viikkoa, jotta se suostuu edes seisomaan käytävällä.

Tästä johtuen yksi kriteeri varsaa valittaessa onkin kuinka paljo sitä on käsitelty/onko pihattokasvatti.
Haastaja
 
Viestit: 26
Liittynyt: 17. Joulu 2010 21:04

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Harri H » 15. Helmi 2011 02:07

Hippoksen hallitus päätti viimeisimmässä kokouksessaan, että opetuslähdön saa suorittaa 2-vuotiaalla lämminverisellä ja 3-vuotiaalla suomenhevosella jo 1.3. alkaen, aiemminhan tuo oli 1.5. alkaen. Sopinee tähän topiciin :)
Maybe, just once, someone will call me "Sir" without adding, "You're making a scene." - Homer J. Simpson
Harri H
 
Viestit: 6750
Liittynyt: 15. Elo 2009 12:42

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Valuuttakramppi » 19. Helmi 2011 19:51

Äänestin hartaan harkinnan jälkeen "ei". :)

Ruotsalaisten 2v satsausta seuranneena tulee aika helposti mieleen ettei nuorilla lämminverisillä kilpaileminen sovellu skandinaaviseen valmennuskulttuuriin. Osa on tuotu niin keskentekoisena kilpailemaan ettei siitä yksinkertaisesti voi seurata mitään hyvää.

Nuorten suomenhevosten valmentaminen taas ei tunnetusti kiinnosta erikoisen montaa vaikka aikaa on vuosi enemmän kuin lämminverisllä. Viime vuonna vain 8 3v suomenhevosta alitti 1.40-rajan voltista. Se on vähemmän kuin vuosiin vaikka kaukana vuosituhannen pohjanoteerauksista. Toki näin vähäisillä hevosmäärillä yksittäisten lähtöjen peruminen vaikuttaa tilastoihin eikä niitä voi lukea kuin "piru raamattua".
Valuuttakramppi
 
Viestit: 122
Liittynyt: 21. Elo 2009 10:20

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Masa V » 20. Helmi 2011 21:01

Valuuttakramppi kirjoitti:Äänestin hartaan harkinnan jälkeen "ei". :)

Ruotsalaisten 2v satsausta seuranneena tulee aika helposti mieleen ettei nuorilla lämminverisillä kilpaileminen sovellu skandinaaviseen valmennuskulttuuriin. Osa on tuotu niin keskentekoisena kilpailemaan ettei siitä yksinkertaisesti voi seurata mitään hyvää.

Nuorten suomenhevosten valmentaminen taas ei tunnetusti kiinnosta erikoisen montaa vaikka aikaa on vuosi enemmän kuin lämminverisllä. Viime vuonna vain 8 3v suomenhevosta alitti 1.40-rajan voltista. Se on vähemmän kuin vuosiin vaikka kaukana vuosituhannen pohjanoteerauksista. Toki näin vähäisillä hevosmäärillä yksittäisten lähtöjen peruminen vaikuttaa tilastoihin eikä niitä voi lukea kuin "piru raamattua".


Komppaan Valuuttakramppia, vaikka en muista mitä äänestin vai äänestinkö mitään... sanoisin että varsoille (3-4v aloittelijat) pitäisi tarjota paljonkin lisää lähtöjä ja lisää hyväpalkintoisia nuorten sarjoja, mutta ei se 2v lisääntyvä kilpailuttaminen johda mihinkään raviurheilun nousuun jos ei laskuunkaan.

Kun 2v tilastoja katsoo, niin yllättävän harvasta 2v-tähdestä on kuultu nelivuotiaina tai sen jälkeen paljon mitään, muutamalle tammalle ainoa suurkilpailuvoitto tai ylipäätään mikään voitto on tullut tammojen 2v-suurkilpailusta (en muista mikä on palkinto näissä baby-kriteriumeissa vai mitä ne ovat, kai niitä voi suurkilpailuksi sanoa...). Harva varsa on 2-vuotiaana valmis kilpailemaan. On paljon niitäkin ihan huipputasolle nousseita, jotka aloittavat uransa vasta 3-vuotiskauden lopulla tai jopa vasta nelivuotiskaudella. Varmaan ihan hyvä, että 2v lähtöjä lisätään, kun kuitenkin on varsoja jotka ovat valmiita jo silloin, mutta ei niihin hirveästi kannattaisi vähistä palkintoresursseista satsata.

Sitten yleinen linjaveto: Raviurheilu kaipaa ennemmin kiintotähtiä, jotka kilpailevat vuodesta toiseen, eikä niinkään varsatähtiä. Varsatähdet eivät kiinnosta juurikaan urheiluyleisöä, eikä niitä raviaktiivien lisäksi muista monikaan parin vuoden päästä. Vaikkapa Isla J Braven, Keystone Patriotin, Hearts Lobellin, Friendly Facen tai vaikka Dennison Hanoverin muistaa joku sellainenkin joka raveja ei niin aktiivisesti seuraa - Patrikista, Kihin-Muistosta tai vaikkapa I.P.Sukkulasta puhumattakaan.

Varsatähdistä kaiken lisäksi suuri osa myydään suurellä todennäköisyydellä ulkomaille tai ainakin ne siirtyvät kilpailemaan ulkomaille. Pitkään kilpaillut valjakko jää parhaiten urheiluyleisön mieleen ja syntyy sellaisia tarinoita, jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Jos "kierto nopeutuu" eli päästään jopa parin kolmen vuoden kilpailu-uriin, niin ei se ravien asemaa kohenna ollenkaan. Yhdysvalloissa tämä virhe pelkästään varsoihin panostamisessa myönnetään, kun ravit eivät ole saaneet yleisöä toivotulla tavalla.
On surullinen fakta, että hevonen jolla ei ole vaivaa, on huono. (Kati Lindsberg)
Masa V
 
Viestit: 5292
Liittynyt: 11. Loka 2009 23:49
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Varsoilla kilpaileminen

ViestiKirjoittaja Haastaja » 21. Helmi 2011 10:35

Itse en näe 2-v kilpailuiden lisääntymistä ja palkintojen nousua uhkana suomen vanhempien hevosten tason tippumiselle. Kilpailuiden lisääntyminen tuskin muuttaa kaikkien ajatusta kilpailemisesta kaksivuotiaana vaan he jatkavat samaan vanhaan tapaan keskittyen kolmivuotis syksyyn ja nelivuotiskauteen. Edelleenkin isoimmat rahat jaetaan kolmi- ja nelivuotiskausilla.

Ensimmäisenä mieleen tulee rahankierto. Mitä nopeammin varsojen kautta rahaa saadaan omistajille sitä nopeammin se palautuu takaisin raviurheilulle. Eli näen asian niin, jos jokin kimppahevonen voittaa 2-v kaudella vaikka 20 000 on tämä porukka vähintään vuotta aikaisemmin ostamassa uutta varsaa kuin silloin jos vastaava summa olisi kasassa kolmi- tai nelivuotiskauden jälkeen.

Tammojen kannalta näen tässä potentiaalia hieman nopeammalle kierrolle. Tammojen omistajien ei välttämättä tarvi jatkaa hevosensa kilpailuttamista 7-vuotiaaksi jos rahan kerääminen on mahdollista jo kaksivuotiaana. Huono palkintoinen Tamma Kriterium, väärässä ajankohdassa juostava Tamma Derby ovat mielestäni suoranaista kettuilua tamman omistajia kohtaan. Kasvattajakruunu on sentään tasavartainen oreihin nähden, hyvä niin. Enkä tarkoita että edellä mainituissa kisoissa pitäisi olla yhtä suuret palkinnot kuin avoimissa kisoissa mutta olisivat edes luokkaa puolet siitä. Olisi elintärkeää saada hyvä sukuiset tammat siitosuralle hyvissä ajoin ennen kuin ne on tyhjennetty täysin kilparadoille.

Kiintotähtiä pitää olla ja uskon että niitä vielä tässä tuleekin. Mutta mielestäni ajatus siitä että varsana se mahdollinen raha tehdään on ihan oikein. Uskon vahvasti siihen että mikä pärjää varsana pärjää myös vanhana, en millään jaksa uskoa varsaan joka juoksee kolmi- ja nelivuotiaana kahtakymmentä että siitä tulisi jossain vaiheessa Suur-Hollola voittaja. Ravien siirtyminen nettiin on huomattu joka puolella ja se tulee sitä olemaan. Vain isot tapahtumat saavat ihmismassat liikkelle ja saapumaan paikan päälle.
Haastaja
 
Viestit: 26
Liittynyt: 17. Joulu 2010 21:04


Paluu Yleinen ravikeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron