Sivu 1/16

Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 16. Elo 2009 21:24
Kirjoittaja Harri H
Tällä hetkellä tuntuu että nuorissa suomenhevosissa on sen kaliiberin nimiä, että voidaan odotella vaikka millaisia mainetekoja. Onkin mielenkiintoista miettiä, millaiset hevoset nousevat aivan absoluuttiselle ykköstasolle, kun vanhemmat tähdet Saran Salaman johdolla poistuvat kuvioista lähivuosina. Makuasia mihin ikään spekulaatioissa pyörivät hevoset rajoittaa, minä vedän viivan kahdeksan ikävuoden kohdalle :)

8-vuotias A.T. Eko kuuluu jo nyt terävimpään kärkeen ja sen panosta tulevaisuudessa on hyvin mielenkiintoista seurata. Orihan vaihtoi Seppo Suuroselta Vesa Kinnuselle muutama viikko sitten. Mikä sitten on A.T. Ekon kehityksen suunta, se jää arvailujen varaan. Jos palaset loksahtavat lopullisesti paikalleen, on oriissa ainesta tulevaisuuden hallitsijaksi.

Niin ikään 8-vuotiaaksi varttunut Frans debytoi Lappeenrannassa Kuninkuuskilpailussa, eikä lainkaan hävennyt kovassa seurassa. Tältä hevoselta odotan henkilökohtaisesti mainetekoja tulevina vuosina. Saman ikäluokan Vihjeen Varmassa olisi ainesta vaikka uudeksi Plantomiksi. Superkyvykkään ruunan ongelmat ovat kuitenkin terveyspuolella, eikä Harri Voutilaisen suojatin tulevaisuutta ole helppo povata. Terveenä olisi epäilemättä kova luu.

01-ikäluokan nimistä I.P. Lento on mennyt ihan mukavasti, mutta sen menestymiseen aivan korkeimmalla tasolla en jaksa uskoa. Tästäkin varmasti löytyy toisenlaisia mielipiteitä. Ikäluokka pitää sisällään myös Turon Loiston, Vilman Vilikon, Liimanin, Energia Ossin, Lassikon ja V.G. Vihtorin kaltaisia nimiä. Kyvykkäitä hevosia kaikki, mutta millainen on panos tulevaisuudessa, sen aika näyttää.

Vuotta nuoremmissa Tähen Tuuri oli ainakin jollain tapaa mukana Lappeen Kunkkarikuvioissa vielä alkukesästä. Oriilla ei kuitenkaan lähdetty vielä kovaan kisaan mukaan. Tulevina vuosina ori saatetaan hyvinkin nähdä Kuninkuuskisassa. Suurinpiirtein samalla voittosummalla kilpaileva Villihotti on myös kyvykäs hevonen, eikä väheksyä sovi Visuliakaan. Kriterium-voittaja Poken Pojan paluuta tasolleen on odotettu kuin kuuta nousevaa. Odotus jatkuu yhä, ori ei ole esittänyt aikoihin parastaan.

Derby-kakkonen Kilun Peedro on yrittänyt tänä vuonna paluuta parrasvaloihin. Vielä otteet eivät ole olleet sellaisia mitä sopisi odottaa. Kykyjä on, vaan tulevatko ne esille enää? Saman ikäluokan Derbyvoittaja Calle Dahlian tilanteesta itselläni ei ole mitään käsitystä. Mutu-pohjalta vaikuttaisi hieman yhden kisan ihmeeltä.

Turon Myrskyssä, Veeran Turossa, Provinssissa ja Calimerossa on myös potentiaalia. Vähemmän tienanneet Tutun Taika ja Lars tunnetaan myös lahjakkaina hevosina. Tamma Tiuska lienee tulevaisuudessa Kuningatarkisan kalustoa. Hieman ehkä ihmetyttää että Tiuskaa ei nähty jo Lappeessa.

Tämän vuoden 6-vuotiaissa, eli 2003-syntyneissä Hullumies on suurennuslasin alla. Seppo Sarkolan sukuori kyykytti varttuneempia jo Suur-Hollola-Ajossa. Terveyden kestäessä aivan mahdollinen tähtihevonen. Boker on tehnyt vahvaa tulemistaan suvantokauden jälkeen. Vieskerin pojat Jylhätuli, Pauskeri ja Valtraus ovat myös lahjakkaita. Näistä erityisesti Valtraus on kovasti hehkutettu tapaus. Tulevaisuus näyttää, onko kyseessä ylimainostettu nuori lupaus, vaiko oikeasti jopa uusi Viesker. Yhtä kaikki, huippuhyvästä hevosesta on kyse. Pauskerin paluuta odotetaan, sen edellisestä startista on kohta kaksi vuotta.

Tuokkolan Touho siirtyi loppukeväästä Seppo Suuroselle. A.T. Ekon poistuttua tallin vahvuudesta, suurin mielenkiinto Suurosen tallissa kohdistuukin Liisingin poikaan. Samasta isästä on myös Köppinen. Hepori hurjasteli Mikkelissä, mutta joutui sen jälkeen hevoskuljetusonnettomuuteen. Mikäli tästä ei jäänyt pahoja traumoja, Heporissa on ainesta. Villex on hurmannut tänä vuonna moneen otteeseen, ja onkin yksi monista Vieskerin pojista, joista on kovat odotukset. Samaan kategoriaan mahtuu Viestaus. Virin Väiski on isänsä Santeri Dahlian jälkeläisistä ehdottomasti kovinta valuuttaa.

Jarkko Kervisen Villipappa on vakuuttanut monesti, mutta tulevaisuuden suhteen kysymysmerkkejä heittää ilmaan sen sukutausta. Tamma Mokomani on pienestä koostaan huolimatta varustettu tehokkaalla moottorilla.

2004-syntyneistä Linkori on eittämättä odotusarvoltaan todella mielenkiintoinen. Se on esiintynyt hienosti ikäluokkakilpailuissa, ja ainakin itselläni on kanttia esittää, että sen tilillä on vielä tilaa runsaalle europinolla. 6-vuotiskausi voi silti olla vaikea. Kriterium-voittaja Jonkkari on kyvykäs ja hyväsukuinen varsa. Sillä on kuitenkin starttailtu hyvin harvakseltaan, joten on todella vaikea ennustaa mille tasolle se lopulta yltää. Toisaalta säästeliäästi starttaaminen on voinut olla fiksukin ratkaisu. Tulevaisuus kertoo paremmin mikä on hevosen todellinen kapasiteetti. Vauhtia ainakin löytyy.

Joiheri on 5-vuotiskaudella kadottanut kokonaan parhaan vireensä. 4-vuotiskauden perusteella tästä odotettiin suurta, mutta tämä kausi on ollut hankala. Mikäli vire vielä löytyy, ori voi hyvinkin tulla vanhempana takaisin. Suikun Rillalla on kapasiteettia vaikka muille jakaa, mutta laukat sotkevat. A.T. Veli kuuluu niiden hevosten osastoon, minkä uskon petraavan huimasti vanhempana. Kumella on vauhtia, mutta sen tulevaisuutta en osaa veikata yhtään. Suivikas on mennyt myös hienosti, ottaen huomioon että hevonen ylipäätään opetettiin todella myöhään. Vaikea tätäkin on silti ennustaa.

Nahkaparturi näytti 3-vuotiaana superlahjakkaalta, mutta 4-vuotiaana oli vaikeampaa. Tänä vuonna ori on osoittanut nousuvirettä, mutta aivan korkeimmalle tasolle tästä ei taida olla. Mielelläni tietysti olen väärässäkin. Hissun Virva edustaa tammojen eliittiä kera SE-tamma Helun Hurman.

4-vuotisikäluokasta nousee esiin yksi nimi ylitse muiden; Pihlajan Aaroni. Tappioton varsa, joka vaikuttaa todelliselta superkyvyltä. Tämän kohdalla ei voi kuin toivoa, että terveys kestää. Jo sillä mennään pitkälle, koska lahjat ovat rajua luokkaa. Muita jo näyttöjä antaneita ovat ainakin Bokalle, R.R. Ruskariina, Virijori, Noriko, Passin Liina, Tähen Ponkaus, Ulleri, Hilpetööri ja Epassi. Näistä puhuttaessa on kuitenkin vaikea sanoa vielä asioita suuntaan tai toiseen, koska ikäluokan pääkilpailu Kriteriumkin on vielä ajamatta.

Ja onhan noissa 3-vuotiaissakin varmasti tulevaisuuden nimiä, kuten tuore SE-ori Tähti-Heppu! ;)

Listauksesta jäi varmasti mainitsematta monia lahjakkaita hevosia, mutta jo tämä lista osoittaa, että tulevaisuutta suomenhevospuolellakin riittää, vaikka vanhat konkarit vanhenevat :)

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 16. Elo 2009 22:12
Kirjoittaja aamutähti
Loistavaa pohdiskelua, täytyy itsekin katsella näitä tarkemmin ajan kanssa, mutta kahteen hevoseen hieman kommenttia. Eli Calle Dahlian voi poistaa spekuloinneista, tämä on jo kuollut ja kuopattu. Tiuska olisi varmaan ainakin ilmoitettu Lappeeseen (jos olisi edes päässyt mukaan kun tuijottivat niin kovasti vanhoja näyttöjä), mutta oli loukannut jalkaansa Kaustisen startissa, eikä sillä olisi pystynyt Lappeessa kilpailemaan. No eiköhän tämä tulevina vuosina tule vielä näyttämään osaamisensa sielläkin.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 16. Elo 2009 22:18
Kirjoittaja Harri H
aamutähti kirjoitti:Loistavaa pohdiskelua, täytyy itsekin katsella näitä tarkemmin ajan kanssa, mutta kahteen hevoseen hieman kommenttia. Eli Calle Dahlian voi poistaa spekuloinneista, tämä on jo kuollut ja kuopattu. Tiuska olisi varmaan ainakin ilmoitettu Lappeeseen (jos olisi edes päässyt mukaan kun tuijottivat niin kovasti vanhoja näyttöjä), mutta oli loukannut jalkaansa Kaustisen startissa, eikä sillä olisi pystynyt Lappeessa kilpailemaan. No eiköhän tämä tulevina vuosina tule vielä näyttämään osaamisensa sielläkin.


Nyt kun kirjoitit tuosta Calle Dahliasta, niin tuli flashback moisesta uutisesta. Ei kyllä raksuttanut yhtään kun tuota tekstiä kirjoitin, Hippoksessakaan tuota ei ollut merkitty kuolleeksi. Tiuskan loukkaantumisesta ei ollut tietoa. Samaa mieltä, Tiuska nähdään tulevaisuudessa Kuningatarkisassa, jos kaikki sujuu onnellisten tähtien alla :)

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 17. Elo 2009 22:00
Kirjoittaja Amatööri
Tulevana kunkkarikisaajana näkisin myös -02 ikäluokasta Visulin, jonka parhaat vuodet on varmaan vielä edessä.
Velipoikansa Liiman on ikäluokkaa -01, mutta juossut tänä vuonna vasta yhden startin, joten varmaan siitäkin kuullaan vielä? Mitähän sille kuuluu?

Myös Tiuskan uskoisin vielä kilpailevan kuningattaren tittelistä.

Valtraushan palasi juuri tauolta ja näytti heti kuntonsa: 28,4a. Hieno paluu!

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 17. Elo 2009 23:03
Kirjoittaja Ruikonperä
Aloitukseen ei jää kyllä kovin paljon lisättävää, mutta jotain kuitenkin...

8-vuotiaista mainitsisin myös Tuulen Ilon, joka oli juuri Forssan Tähtidivarissa kolmas ja iän myötä sille tulee varmasti nopeuttakin lisää. Kasvattajille vinkiksi, että tuossa on myös _täysin_ erisukuinen orivaihtoehto. Tosin vielä Tuulen Ilo ei ole kantakirjassa, koska se joutui jostain syystä keskeyttämään Ypäjällä. Myös hurjalla statistiikalla kilpaileva Tähti-Optio on selkeä lupaus. Harmi kun tuosta ikäluokasta Linkorin täysveli Myrskynetti on kärsinyt loukkaantumisista, eikä ole päässyt starttailemaan pitkään aikaan. Luokka on kyllä tiedossa.

7-vuotiaissa nostaisin esille myös Feeliksen, joka ei ole tosin tänä vuonna startannut kuin kerran. Tammapuolelta löytyy Tiuskan lisäksi Siirius, johon allekirjoittanut on ladannut aika paljon odotuksia. Järkevästi kilpailutettu hevonen, joka sukutaulun perusteella kehittyy vielä vanhempana. Tietääkö muuten joku mihin on kadonnut tuosta ikäluokasta Vesku Loirin omistama Toivon Lohtu? Sehän oli varsinainen lupaus...

6-vuotiaat tuli hyvin aloituksessa käsiteltyä, mutta ehkä Erppa ja Viksanteri ansaitsevat maininnan. Varsinkin jälkimmäinen vaikuttaa tosi lahjakkaalta.

5-vuotiaissa Linkori on ylikylä, mutta pidän tuota Kumea selkeänä kakkoshevosena. Harmi kun sitä ei oltu maksettu Derbyyn. Tammoissa tuntuu olevan kova taso, kun löytyy Helun Hurmaa, Helmin Roosaa, Hissun Virvaa, Fanillaa ja Hovantasta... Toivottavasti nämä kaikki on maksettu Villinmiehen Tammakilpaan!

4-vuotiaita en lähde vielä arviomaan suuntaan enkä toiseen, ainoastaan harmittelen sitä, että Pihjalan Aaroni on ruunattu :cry:

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 18. Elo 2009 10:09
Kirjoittaja Amatööri
Olikohan niin, että Toivon Lohdulla oli sen verran vaivoja, että treenaaminen kävi liian hankalaksi?
Ainakin jonkin Vesku L:n osaomistaman hevosen kohdalla tehtiin päätös kilpailuttamisen lopettamisesta. :(
Tieto oli muistaakseni HU:ssa oli silloin aikanaan.
Oikaiskoon joku tämän tiedon, jos oli ihan puppua?

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 18. Elo 2009 16:50
Kirjoittaja Harri H
Amatööri kirjoitti:Olikohan niin, että Toivon Lohdulla oli sen verran vaivoja, että treenaaminen kävi liian hankalaksi?
Ainakin jonkin Vesku L:n osaomistaman hevosen kohdalla tehtiin päätös kilpailuttamisen lopettamisesta. :(
Tieto oli muistaakseni HU:ssa oli silloin aikanaan.
Oikaiskoon joku tämän tiedon, jos oli ihan puppua?


Samat muistikuvat, ihan tarkkaa tietoa ei kyllä ole itselläkään. Kyvykäs oli kyllä tämä hepo.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 18. Elo 2009 17:04
Kirjoittaja aamutähti
Tulevaisuuden ykkössarjalaisiin kuuluu varmastikin myös hurjan nousun tällä kaudella tehnyt Pirtamo. Voimaa on ollut aina ja nyt kun vauhtiakin löytyy, tuloksetkin kertoo jo puolestaan.

Toivottavasti riittää terveyttä näillä mainituilla hevosilla niin kylläpä on kiinnostavia mittelöitä kuninkuus-/kuningatarkisoissa tulossa tulevina vuosina! Jo siellä kieltämättä on aika veren vaihtuakin.

Tietääkö kukaan muuten mitä tuolle Viestaukselle kuuluu? Ei ole tänä vuonna paljon kilpaillut?

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 18. Elo 2009 17:27
Kirjoittaja Harri H
aamutähti kirjoitti:Tulevaisuuden ykkössarjalaisiin kuuluu varmastikin myös hurjan nousun tällä kaudella tehnyt Pirtamo. Voimaa on ollut aina ja nyt kun vauhtiakin löytyy, tuloksetkin kertoo jo puolestaan.

Toivottavasti riittää terveyttä näillä mainituilla hevosilla niin kylläpä on kiinnostavia mittelöitä kuninkuus-/kuningatarkisoissa tulossa tulevina vuosina! Jo siellä kieltämättä on aika veren vaihtuakin.

Tietääkö kukaan muuten mitä tuolle Viestaukselle kuuluu? Ei ole tänä vuonna paljon kilpaillut?


Viestauksesta ei ole tietoa, mutta heräsi ajatus tuosta kuninkuus-/kunigatarkisa -kommentista. Tammojen puolella nimittäin on jokseenkin hiljaisempaa, jos mietitään vaikkapa 2000-luvulla syntyneitä.

Tällä hetkellä niistä löytyy yli 50 000 euron ansioihin yltäneet Velin Vinke, Jussin Vappu, Kromi, B. Turolii, Oktaavia, Lisbeth, Maijuli, Cordiitta, Virimai, Maipin Inka ja R.R. Kihutar. Näistä Lisbeth, Cordiitta, Maipin Inka (?) ja Virimai (?) vaikuttavat nykyään siitoksessa. Hieman kapea on tällä hetkellä nuoremman osaston kaarti.

Vähemmän tienanneista löytyykin sitten Tiuska, Mokomani, Aino-Ilona, Jylhätähti, Liinan Linkki, Pirttilän Elsa, Sireenin Tähti, Suomitar, Suvineito, Säihkysääri, Turon Suvi, Tähti-Suska ja Vappuliina. En tiedä muista, mutta tältä listalta ei kyllä kovin moni allekirjoittanutta suuremmin säväytä.

Pitää toivoa, että Helun Hurmalla, R.R. Ruskariinalla, Hissun Virvalla ja kumppaneilla on kykyjä aivan huipulle asti. Ja kyllähän noita uusia tähtiä satunnaisesti tupsahtaa ihan puskistakin.

Toisaalta, itse en pitäisi sinänsä huonona asiana, vaikka Kuningatarkilpailun taso hieman tulevaisuudessa laskisikin. Mielummin näkisin monta lahjakasta tammaa varhaisemmassa vaiheessa siitoksessa, kuin reilusti yli 10-vuotiaana Kuningatarkilpailussa. Jokainen tietysti tekee hevosensa kanssa mitä itse haluaa, mutta itse olen vahvasti nopeamman kierron kannalla. Maipin Inkan taustavoimille hatunnosto, mikäli tiedot astutuksesta paikkansa pitävät.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 18. Elo 2009 21:30
Kirjoittaja Eron
Harri H kirjoitti:
aamutähti kirjoitti:Mielummin näkisin monta lahjakasta tammaa varhaisemmassa vaiheessa siitoksessa, kuin reilusti yli 10-vuotiaana Kuningatarkilpailussa.

Olen samaa mieltä. Joku sanoi joskus, että suomenhevosista astutetaan ainoastaan huonot ja vanhat :roll: . En kyllä yhtään muista kuka tämä sanoja oli, mutta kyllähän se aika lailla paikkansa taitaa pitää.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 19. Elo 2009 17:15
Kirjoittaja Judi
Eron kirjoitti:
Harri H kirjoitti:
aamutähti kirjoitti:Mielummin näkisin monta lahjakasta tammaa varhaisemmassa vaiheessa siitoksessa, kuin reilusti yli 10-vuotiaana Kuningatarkilpailussa.

Olen samaa mieltä. Joku sanoi joskus, että suomenhevosista astutetaan ainoastaan huonot ja vanhat :roll: . En kyllä yhtään muista kuka tämä sanoja oli, mutta kyllähän se aika lailla paikkansa taitaa pitää.


Eipähän tarvitse ihmetellä miksi naapurimaissa on kylmäveriset edellä, kun siellä siirretään tammat 5-7 -vuotiaana siitokseen, oli ne kuinka hyviä tahansa.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 19. Elo 2009 22:27
Kirjoittaja teppu
Tuo tamma-asiahan on pitkälti myös siitä kiinni, ettei siellä yksinkertaisesti ole tammoille sarjoja enää vanhemmalla iällä, jos ei halua sitten ajaa avoimissa oreja vastaan. Ja tietysti kun puuttuu sellainen "pitkän tähtäimen kilpailu, johon valmistaudutaan vuosia", niin vanhempana kilpailuttamiselle ei ole mitään sen suurempia perusteitakaan. Tammoille ei taida muutenkaan olla kovin paljoa rahaa jaossa ja siellä tuntuu oriiden ja tammojen väliset erot olevan suurempia muutenkin (liekö valmennuskysymyskin sitten, ettei tammoilla edes niin tähdätä kilpauralle). Sieltähän taitaa käytännössä puuttuua kokonaan ykköstason tammat.. Molemmissa missa näkee myös paljon enemmän sitä, että hyväsukuiset tammat siirretään jopa kilpailemattomina siitokseen tai sitten ajetaan muutama startti ja ennätystä, ennen siitosuraa. No, joku paikallinen taitaisi osata varmemmin kertoa, mutta tällainen tuntuma minulla olisi.

Vaikka Kuninkuusravien paikkaa sekä tammojen että oriiden puolella puolustaa pitkät perinteet ym., olisi minusta hyvä miettiä isommallakin mittakaavalla, halutaanko suomenhevosesta jalostaa edelleen yhä nopeampaa kylmäverirotua vai jatketaanko nykyisellä linjalla - hyväsukuisten tammojen siirtäminen siitokseen nuorempana olisi varmasti iso askel rodun kehittämisen kannalta. Toisaalta vannoutuneet suomenhevosihmiset taitavat olla pitkälti sitä mieltä, että nykyisellään systeemi on hyvä ja suomenhevosen ei tarvitse kehittyä tämän pidemmälle ja toisaalta ymmärrän senkin, koska loppujen lopuksi aika vähissä ovat ne tilaisuudet, joissa suomenhevonen ylipäätään kilpailee esim. norjalaisten tai ruotsalaisten kanssa samoista rahoista. Kun kerran kotimaassa systeemi toimii, niin voi tietysti miettiä, että tarvitseeko sitä jalostusta sitten viedä eteenpäin ja yrittää pysyä enää naapurimaiden vauhdissa, etenkin kun siinä hommassa ollaan jo vähän niinkuin liian myöhässä.

Vaan olisikohan kuningatarkilpailussa muutoksen mahdollisuuksia esim. niin, että se joko a) muutettaisiin nuoremmille hevosille sopivaksi (esim. kaksipäiväinen kisa, mutta vain kaksi matkaa) tai b) jopa rajattaisiin kokonaan esim. alle 10 vuotiaille (jolloin taas ehkä olisi osallistujien saamiseksi muutettava tehtävä vähemmän raskaaksi). Tietysti radikaalein vaihtoehto olisi vielä c) lopettaa kuningatarkilpailu kokonaan ja antaa tammoille mahdollisuus osallistua oriiden kilpaan, jos näin haluavat..

Huipputammoja toivoisi joka tapauksessa siirtyvän siitokseen aikaisemmin, eikä pelkästään suomenhevospuolella..

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 20. Elo 2009 01:12
Kirjoittaja Ruikonperä
Tälle aiheelle voisi perustaa kokonaan uuden ketjun!

Tottakai olisi parempi jos tammat siirrettäisiin nuorempana siitokseen, mutta ei pelkästään se asia ole vienyt ruotsalaisia ja norjalaisia Suomenhevosen edelle. Pääsyy lienee, että siellä suurinta osaa varsoista aletaan systemaattisesti treenaamaan tarpeeksi aikaisin - ja kas kummaa, ne menevät hurjaa vauhtia jo varsavuosina ja painelevat vanhempanakin ohi meidän "säästellyistä" tykeistä. Kun ajatellaan Suomea, niin käsi sydämellä, kuinka monta varsaa saa ihan oikeasti edes kunnon mahdollisuuden näyttää kykynsä? Kuinka moni valmentaja toimii kuten swedut ja norskit? Luku taitaa olla pelottavan pieni... Siksi onkin hienoa, että hurja Pihjalan Aaroni on LV-valmentajana enemmän tunnetulla A. Lahtisella. Hän muuten sanoi ettei SH:n ja lämpöisten treenaus poikkea toisistaan mitenkään. Ehkä tämä saa kasvattajat/omistajat siirtämään etenevissä määrin varsansa jo hyvissä ajoin ammattimiehille, enkä välttämättä tarkoita tyypillisiä "putteäijiä", jotka ovat valitettavasti täysin kaavoihinsa kangistuneita, mutta ovat luoneet ikuisen maineensa joskus kultaisella 70-luvulla...

Lisäksi enemmän soisi käytettävän _varhaislahjakkaita ja nopeita_ oreja, mutta nämä tuntuvat olevan juuri niitä eniten aliarvostetuimpia. Niillä kun on "tili täynnä jo 5-vuotiskauden jälkeen" ja sitten astutellaan mielummin jollain 300 starttia juosseella niukin naukin valiorajan alittaneella hevosella, koska "se on kestävä". No, ehkä tämä oli vähän kärjistystä, mutta pointti lienee selvä ;)

Ja tuosta kuninkuusravien sääntömuutoksista on aivan turha keskustella, koska ne eivät takuuvarmasti mene läpi, oli ne sitten kuinka järkeviä tahansa! Kuninkuusravit kun ovat niin pyhä tapahtuma, että radikaalit sääntömuutokset olisivat vanhojen putteäijien mielestä lähes Marsalkka Mannerheimin haudalle kusemiseen verrattava rikos :D

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 20. Elo 2009 10:50
Kirjoittaja Amatööri
Ruikonperä kirjoitti:Tälle aiheelle voisi perustaa kokonaan uuden ketjun!

Ja tuosta kuninkuusravien sääntömuutoksista on aivan turha keskustella, koska ne eivät takuuvarmasti mene läpi, oli ne sitten kuinka järkeviä tahansa! Kuninkuusravit kun ovat niin pyhä tapahtuma, että radikaalit sääntömuutokset olisivat vanhojen putteäijien mielestä lähes Marsalkka Mannerheimin haudalle kusemiseen verrattava rikos :D


Kyllä minäkin-vaikka en olekaan vanha putteäijä- pidän kunkkareita niin upeana kilpailuna, että en missään nimessä menisi tekemään suuria muutoksia sääntöihin. Ajatellaanpa, että tammat juoksisivat vain kaksi matkaa ja oriit kolme. Hetken päästä voitaisiin 'tappaa' koko tammojen kilpailu, koska kiinnostavuus häviää. Niistä tulisi sitten lähinnä täytelähtöjä.

Miksi sitten pitäisi kuningatarkisa hävittää? Miksei saisi olla perinteisiä kilpailuja? Niin kauan kuin näihin kilpailuihin parhaimmisto saadaan kerättyä ja kiinnostavuus on nykyistä luokkaa, niin miksi pitäisi mennä tässä vaiheessa tekemään radikaaleja muutoksia? Kun osallistujista alkaa olla pulaa tai taso laskee, niin siinä vaiheessa pitäisi mennä sääntömuutoksiin. Olisi toki rohkea veto lähteä kokeilemaan sääntömuutosta, sittenhän nähtäisiin keiden päät putoaisivat. Uskon, että suuren yleisön kiinnostus menetettäisiin muutaman tynkäkuningatarkisan myötä. Ja taas tammoille tulisi vähemmän arvostusta.

Mikäänhän ei estä kehittämästä kokonaan uutta kilpailua suokeille. Juuri esimerkiksi alle 10-vuotiaille (nuoremmillekin?) rajatut kisat, jotka olisivat kevennetty versio kunkkareista? Kysynnän ja tarjonnan laki kyllä sitten kuihduttaisi jomman kumman pois, mikäli molempiin ei osallistujia riitä. Tai vain vahvistaisi molempia.

Voisivatko kunkkareita alasajavat henkilöt olla enemmänkin lämminveristen kannattajia, joita harmittaa se, ettei LV-puolella ole tällaista "koko kansan kilpailua", joka saa sen raviurheilua harrastamattomankin liikkeelle ja käsittämättömän paljon huomiota mediassa kerran vuoteen...

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 20. Elo 2009 14:57
Kirjoittaja teppu
Mutta mihin toisaalta tarvitaan sellaisen tammakilpailun arvostusta, joka saa (huippu)tammat siirtymään siitokseen vuosia myöhemmin, kuin ehkä muuten siirtyisivät?

Tuo valmennusasia on varmasti toinen merkittävä seikka ja varmaan vielä tätä nopeampaa kiertoa merkittävämpi. Toisaalta, onko suomenhevonen sitten rotuominaisuuksiltaan sellainen, että vaatii oikeasti kehittyäkseen enemmän aikaa kuin ruotsalaiset/norjalaiset, eli mennäänkö metsään, jos yhtäkkiä rotua yritetäänkin viedä eteenpäin sillä, että aloitetaan treenaus aiemmin. Varmasti vaatisi ainakin sen, että ensin päästäisiin siihen varhaislahjakkaiden hevosten siitoskäyttöön ja sitä kautta sitten pikkuhiljaa nuorempana kehittyviin yksilöihin. Taitaa suomenhevosissa olla kuitenkin edelleen paljon niitä, jotka esim. kasvavat vielä 5-vuotiaaksi asti, eivätkä siten kestä täysipainoista treenausta kovin nuorena. Tietysti jokainen pärjäävä ja varsasta asti systemaattisesti nuoren iän kilpailuja ajatellen valmisteltu suomenhevonen varmaan osaltaan murtaa näitä vanhoja käsityksiä - tosin sitten sinne varjoihin jäävät ne yksilöt, jotka eivät ole sitä treeniä kestäneet. Suomenhevosissa on kuitenkin valitettavan paljon rakennevirheitä, jotka osaltaan estävät sitten tätä kehitystä nuorempana kilpailettamisen suuntaan (toivottavasti esim. Pihlajan Aaroni kestää tämän nuorena kovaa kilpailuttamisen, kun isältään ei ainakaan ole voinut kovin kestävää "alakertaa" periä).

Taitaa olla niin monipiippuinen juttu, että vaatisi järjettömän määrän panostusta sekä nykyisten perusmielipiteiden muutosta (ja aikaa), ennen kuin oikeasti lähtee mitään tapahtumaan.

Mutta kuten edellisessä totesinkin, voihan sitä jatkaa nykyiselläkin systeemillä, mutta samalla voidaan varmaan unohtaa ruotsalaisten ja norjalaisten perässä pysyminen, ainakin siellä avoimella tasolla. Samahan on nähtävissä lämminveripuolellakin, eipä sielläkään muun maailman hevosia vastaan yleensä pärjätä kuin joillain ihan superyksilöillä, joten ehkäpä tässä olisi tarpeen miettiä kokonaisvaltaisesti, mikä suomalaisessa hevosjalostuksessa mättää :-)

Ajatus siitä, että suomenhevostammojen arvostus jotenkin putoaisi, jos kuningatarkilpailua ei nykyisellään ajettaisi, tuntuu kyllä juuri siltä, että kehityksen jarruna ovat lähinnä syvälle juurtuneet perinteet, joihin ei haluta muutoksia. Tosiasia kuitenkin on, että kuningatarkilpailu on nykyisellään niin raskas urakka, ettei siihen kovin nuorella hevosella haluta (eikä kannata) lähteä, koska siihen vaaditaan paljon rutiinia rutiinia, huippukuntoa sekä ennenkaikkea kestävyyttä. Onhan se sinänsä hieno tapahtuma ja kertoo suomenhevosen kestävyydestä, mutta jos sen takia tammoja kilpailutetaan vielä reilusti yli 10-vuotiaiksi, vaikuttaa se väkisin rodun jalostukseen. Oreillahan samanlaista vaikutusta ei ole (paitsi siinä, ettei niitä nuoria lahjakkuuksia välttämättä käytetä siitokseen, kun on tarjolla vanhoja kuninkaitakin), koska siitoshommia voi tehdä kilpailutuksen ohellakin.

Ja omalta osaltani voin ainakin sanoa, että Kunkkarit ovat hieno kilpailu, nimenomaan kilpailuna (tosin ei minusta sen kiinnostavuutta vähentäisi se, että mukaan saataisiin jollain keinolla myös nuoremmat tammat/oriitkin). Vaan kun on jalostuksesta ja suvuistakin kiinnostunut ja maailmaa vähän nähnyt tuolla lahden toisellakin puolella, niin väkisinkin on tullut tämä asia mieleen, että Kunkkarit nykyisellään lähinnä jarruttavat suomenhevosen kehitystä. Vielä muutama vuosikymmen sitten suomenhevoset olivat kylmäveristen valtiaita, mutta nykyään pärjääminen naapurimaiden kanssa yhteisissä kylmäverilähdöissä on ennemmin poikkeus kuin sääntö. Etenkin nuoret ruotsalaiset/norjalaiset kylmäveriset ovat tosi paljon meikäläisiä edellä, ihan huipputasolla marginaalit hieman kapenevat, mutta alakynteen suomenhevoset tässäkin yleensä jäävät.

Jotain näiden kahden rodun kannattajien perustavanlaatuisesta erosta kertoo ainakin se, että Ruotsissa ja Norjassa kylmäveristen ikäluokkalähdöt (Kriterium ja Derby) ajetaan 3- ja 4-vuotiaana ja niissä mennään yleensä kovempaa, kuin suomenhevosten vastaavissa 4- ja 5-vuotiaina..

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 20. Elo 2009 20:10
Kirjoittaja Amatööri
[quote="teppu"]Mutta mihin toisaalta tarvitaan sellaisen tammakilpailun arvostusta, joka saa (huippu)tammat siirtymään siitokseen vuosia myöhemmin, kuin ehkä muuten siirtyisivät?

Jään nyt varmaan junkkaamaan tätä asiaa, mutta on minulle ainakin vaikea asia ymmärtää. Mielestäni kunigatarkilpailu ei ole syy siihen, että tammat siirtyvät siitokseen myöhemmin (liian myöhään?). Kuningatarkisaanhan saa osallistua aikaisemminkin kuin yli kymppivuotiaana, päätös on aina valmentajien/omistajien. Suomenhevonen nyt vaan ehkä monessa tapauksessa on parhaimmillaan tuolla kymppivuoden tietämillä, mutta eiköhän tämäkin asia jalostuksen tuloksena ala aikaistumaan.

Ja miksei saisi kilpaillakin 'vanhana'? Meillä on jalostettu kestävää ravihevosta ja moni tällaisen harrastehevoseksi haluaa. Eikä harrastehevonen tänä päivänä ole synonyymi huonolle. Päinvastoin. Hyviin suomenhevosiin panostetaan ja yksi syy on se, että halutaan pitkäaikainen kilpuri, silloin nopea kierto on kirosana. Ja kun sitä tiliä harrastajan hankkilmalle tammalle on vielä tarjolla kymmenen vuoden ikäisenäkin, niin miksei niitä euroja saisi pois hakea? Hevonen on hankittu kilpailemista (pitkää kilpauraa) varten, joten ei ole mitään intressejä siirtää siitokseen kesken tilinteon. Kaikilla ei ole mahdollistakaan/taitoa pitää siitostammaa. Sitäkin voisi miettiä, pitäisikö kasvatukseen saada nimenomaan enemmän ammttiotetta, jättää vähemmälle ne kotisiitokset harrastajien tammoilla...

Olisiko niin, että kaikkien kukkien pitäisi antaa kukkia tässäkin asiassa? Nopeaa kiertoa kannattavat kasvattajat ja omistajat toki astuttakoon tammansa vaikka 3-vuotiaana, se tuskin keneltäkään on pois. Kasvattajathan voisivat parhaat tammansa liisata kilpailukäyttöön vaikkapa niin, että tamman liisinkisopimus päättyy esim. 6-vuotiskauteen ja palautuu sitten takaisin kasvattajalle siitoskäyttöön. Tällöinhän liisaajilla on tiedossa vuodet, joka heillä on tamman kilpailuttamiseen varattuina. Reilu peli molemmin puolin!

Se, joka haluaa että hevosella kilpaillaan kolmivuotiaasta neljätoistavuotiaaksi, annetaan hänelle se mahdollisuus. Monen nuoremmankin haaveissa siintelee se kuninkaallisen omistaminen - miksi sen pitäisi olla vain orien omistajien oikeus? Voitaisiinko kärjistää sitten niin, että tammoille ei sitä kilpailuoikeutta tarvitsisi koskaan antaakaan. Kuinkahan hyvin sh-ravijalostus sillä lähtisi eteenpäin...

Suomenhevosen jalostaminen on mennyt koko ajan eteenpäin - ja menee jatkossakin. Se, pitääkö meidän rotumme olla tasavertainen ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa onkin asia erikseen. Voisiko niistä edes tulla, ovatko rotuina kuitenkin kaukana toisistaan? Halutaanko olla tasavertaiset?

Olemme varmaan yhtä mieltä, että eteenpäin on menty nimenomaan siinä, että suokitkin pääsevät valmennukseen aikaisemmin. Joskus aikanaan kolmivuotiaana lyötiin ensimmäisen kerran kärryt perään ja kuusivuotiaana ehkä radalle tultiin. Nyt onneksi jo kolmevuotiaat osallistuvat kiitettävästi opetus- ja koelähtöihin. Valmennuksen aikaistaminen on yksi tärkeimpiä syitä siihen, että hevoset kehittyvät entistä paremmiksi. Sitä kautta varmaan löytyy se kestävyys ja valmennukseen liittyvä hevosmiestaitokin. :P

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 21. Elo 2009 11:14
Kirjoittaja Valuuttakramppi
Kuningatarkilpailua ei minunkaan mielestä voi pitää syyllisenä siihen että tammat siirtyy myöhään siitokseen. Jos ajatellaan että joka vuosi syntyneistä varsoista on puolet tammoja niin kymmenessä vuodessa syntyy 7500 tammavarsaa. Montako näistä osallistuu Kuningatarkilpailuun? Olisko 1-2 % osuva arvaus? Ei näin pienellä määrällä ole minkäänlaista merkitystä koko rodun jalostusta ajatellen, oli ne harvat ja valitut kuinka hyviä tahansa. Ja onko edes kaikilla Kuningatarkilpailussa kilpailevilla sitten siellä mitään tekemistä on asia erikseen. Kukaan tuskin kuitenkaan paikasta 12 valitun joukossa kieltäytyy, onhan se kuitti taustavoimille siitä että puoleettoman tahon puolesta se oma mussukka kuuluu 12 parhaan suomenhevostamman joukkoon. Kun seurailee sitä joka vuotista sunnuntain surunäytelmää kolmella kilometrillä niin aika monen olisi kannattanut pysyä kotona.

Minä en ole lainkaan yhtä mieltä siitä että suomenhevoset pääsee valmennukseen aikaisemmin. Ei opetuslähtöjä tai koelähtöjä voi käyttää mittarina moiseen. Ne ajetaan niin myöhään(3-4 vuotiaille!) ja rajat on niin löysät että jokainen varsa jota on ajettu säännöllisesti edes muutama kuukausi selviää opetuslähdöstä aika helposti. Se että suomenhevoset kehittyy hitaasti, tai hitaammin kuin muut "kylmäverirodut", on Hippoksen luoma illuusio. Suomenhvoset kehittyy ihan yhtä nopeasti kuin kaikki muutkin ravikilpailuun käytettävät rodut. Valmentaminen "nollasta kilpailukuntoon" kestää sen saman 18-24 kuukautta kuin muillakin ja suomenhevonen saavuttaa parhaat tuloksensa keskimäärin neljännellä kilpailukaudella. Se tietysti tarkoittaa sitä että kilpailemiseen ja valmentamiseen panostetaan määrätietoisesti ja tavoitteellisesti.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 21. Elo 2009 15:33
Kirjoittaja Eron
Pitkäikäinen kilpahevonen ja valmentaminen vasta myöhemmällä iällä eivät tosiaan korreloi toisiaan. Käsittääkseni on tehty jopa tutkimus(vai tutkimuksia?) jossa todetaan, että nuorena kilpauran aloittanut hevonen juoksee todennäköisemmin vielä vanhanakin. Eli sen pidemmän kilpauran.

Missä kohtaa Ruotsi ja Norja ovat menneet meidän ohitse? Ovatko olleet koko ajan vai johtuuko se muutoksesta valmentamisessa - onko siellä aina oltu yhtä aikaisessa varsojen kanssa vai onko jokin muuttunut matkan varrella?

rajat on niin löysät että jokainen varsa jota on ajettu säännöllisesti edes muutama kuukausi selviää opetuslähdöstä aika helposti

Samaa mieltä.

Olisiko niin, että kaikkien kukkien pitäisi antaa kukkia tässäkin asiassa? Nopeaa kiertoa kannattavat kasvattajat ja omistajat toki astuttakoon tammansa vaikka 3-vuotiaana, se tuskin keneltäkään on pois.

Vaikka 90%:lla varsoista tähdättäisiin nuorena starttiin - sanotaan vaikka 3v, niin näistäkin suurin osa tulisi starttiin vasta 4- ja 5v. Ikäluokan parhaita on aina ja vaikka kuinka yrittäisi, niin kaikista - ei edes suurimmasta osasta - tule niitä hyviksi luettavia. Joten kyllä harrastuskavereita ihan varmasti riittää, vaikka varsoja valmennettaisiin jo sitä katsoen että juostaan 3v kilpaa. Tulee loukkaantumisia, on lahjattomia, on keskinkertaisuuksia joista sitten tulee näitä uusia harrastuskavereita. Rotua vaan minun mielestä veisi eniten eteenpäin se nousujohteinen valmennus heti nuoresta pitäen (1,5v). Ja sitä kautta ainakin suurin osa parhaista tammoista siitokseen viimeistään 6-7 vuotiaina. En laittaisi yhtään pahakseni, jos sen vuoksi kuningatarkilpa kärsisi tasonlaskusta.
Miksei sitten voisi ajaa kuningatarkilpailua jo 6 vuotiaalla - varmasti sen vuoksi, että 3 lähtöä kahden päivän aikana ja kilpailtua matkaa melkoisen paljon samana aikana on TODELLA rankkaa.

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 21. Elo 2009 18:05
Kirjoittaja Amatööri
Eron kirjoitti: Rotua vaan minun mielestä veisi eniten eteenpäin se nousujohteinen valmennus heti nuoresta pitäen (1,5v). Ja sitä kautta ainakin suurin osa parhaista tammoista siitokseen viimeistään 6-7 vuotiaina. En laittaisi yhtään pahakseni, jos sen vuoksi kuningatarkilpa kärsisi tasonlaskusta.
Miksei sitten voisi ajaa kuningatarkilpailua jo 6 vuotiaalla - varmasti sen vuoksi, että 3 lähtöä kahden päivän aikana ja kilpailtua matkaa melkoisen paljon samana aikana on TODELLA rankkaa.


Niinpä, eihän kuningatarkisaa ole tarkoitettukaan varsoille tahi rutinoitumattomille.
Se, että tamma pitäisi siirtää siitokseen jo 6-7 vuotiaana on pointti, jota en allekirjoita. Kyllä hyvillä pitää myös ajaa kilpaa, mikäli luokkaa ja pärjäämistä riittää. Ja kuningatarkisa on tarkoitettu nimenomaan näille sisupusseille ja kestäville tammoille, jotka (vielä tällä hetkellä) ovat siinä kymmenen vuoden tienoilla valmiita moiseen koitokseen. Peräänkuulutan sitä suurta kisaa näille nuoremmille tammoille, jotka sitten siirtyvät siitokseen 6-7 vuotiaina. Silloin olisi mahdollisuus valita ja molemman tyylin hevosilla voisi mainetta ja kunniaa saada...?

Nykytrendi on kimppavarsojen hankkiminen, ja nuorempana siitokseen siirtäminen sopisi varmaan isoille kimpoille. Isoille kimpoille myyminen olisi myös hyvä vaihtoehto kasvattajille, jotka hakevat sitä nopeaa kiertoa. Sitten taas meille pikkuharrastajille suotaisiin oikeus pitkäikaiseen harrastamiseen... Viittaan edelleen edelliseen kirjoitukseeni liisamisesta.

Minulla on liian ruusuinen käsitys nuorten suomenhevosten valmennuksesta, huomaan. Sen verran jälkeenjäänyt olen, että minun silmiini on iso edistys se, että niitä jo 2-vuotiainen jollain tapaa edes valmennetaan... Sen myönnän, että kyllä näitä koelähtö/opetuslähtörajoja pitäisi jo suokeilla kiristää. Opparissa meidänkin pollella oli jo se hankaluus, että kiinni joutui ottamaan, jotta pysyi aikarajoissa...

Re: Nuoret suomenhevostähdet

ViestiLähetetty: 21. Elo 2009 18:19
Kirjoittaja teppu
Valuuttakramppi kirjoitti:Kuningatarkilpailua ei minunkaan mielestä voi pitää syyllisenä siihen että tammat siirtyy myöhään siitokseen. Jos ajatellaan että joka vuosi syntyneistä varsoista on puolet tammoja niin kymmenessä vuodessa syntyy 7500 tammavarsaa. Montako näistä osallistuu Kuningatarkilpailuun? Olisko 1-2 % osuva arvaus? Ei näin pienellä määrällä ole minkäänlaista merkitystä koko rodun jalostusta ajatellen, oli ne harvat ja valitut kuinka hyviä tahansa.


Varmaan ne osallistuvat pyörii tuolla 1-2% korvilla, mutta kuinkahan monella "keskitason" suomenhevostammalla ajetaan kilpaa vuodesta toiseen toivoen, että kyllä se ensi vuonna on niin hyvä, että voidaan päästä mukaan kunkkareihin.. Ei kuningatarkilpailu yksin tietenkään ole se ongelma, mutta kilpailu, johon tavallaan valmistaudutaan jopa 5-10 vuotta, ei ainakaan helpota tammojen siirtymistä siitokseen nuorempina.

Norjan ja Ruotsin suurimmat ero varmastikin ovat se aikainen ja systemaattinen valmennus siten, että hevoset pääsevät kilpailemaan "täysillä" 3- tai viimeistään 4-vuotiaina sekä tammojen siirtäminen siitokseen nuorempina. Ruotsi taitaa sijoittua vähän niinkuin "välimaastoon" tässä, kun siellä kylmäverikasvatus on aika pientä kuitenkin ja kylmäverihevosten liikkuvuus Norjasta Ruotsiin melko yleistä. Ruotsissa ei kuitenkaan kylmäverilähtöjä kauheasti ajeta, verrattuna Suomeen tai Norjaan. Suomessa taitaa itseasiassa näin mututuntumalta olla eniten kv-lähtöjä. En nyt jaksa tarkistaa, mutta ajetaankohan Ruotsissa ja Norjassa opetuslähtöjä 2-vuotiaana? Luulisi, kun kerran ikäluokkakilpailut alkavat jo 3-vuotiaana. Sehän vaikuttaa jo paljon siihen, minkä ikäisinä varsojen valmennus ym. alkaa.

Toisaalta, suomenhevosia ja Ruotsin/Norjan kylmäverisiä näkee samalla viivalla lähinnä huipputasolla, luultavasti jos ajettaisiin enemmän "tavallisia" lähtöjä yhdessä (esim. rahasarjoja), niin erot ei olisi niin suuria. Rahat, maine ja kunnia tietysti jaetaan ikäluokkalähdöissä sekä avoimissa sarjoissa, joissa molemmissa taitaa suomenhevoselle tulla turpaan yhdeksässä kymmenestä lähdöstä..

Selvyyden vuoksi voisin vielä sanoa, että sen siis ole sitä mieltä, että suomenhevosjalostus olisi täysin tuhoon tuomittua nykyisellään, enkä välttämättä ole edes sitä mieltä, että meidän täytyisi pärjätä naapurimaiden kylmäverisille - lähinnähän tässä keskustelussa on ollut kysymys siitä, että JOS HALUAMME PÄRJÄTÄ, se ei nykysysteemillä taida olla mahdollista.