Kengillä vai ilman kenkiä?

Tällä alueella keskustellaan raviurheilusta yleisellä tasolla.
Alueen säännöt
Pidetään keskustelu asiallisena. Ei rasistisia, eikä muulla tavoin loukkaavia viestejä. Asiattomat viestit poistetaan ja käyttäjille voidaan jakaa varoituksia. Mikäli käyttäjän rikkeet ovat toistuvia, kirjoitusoikeudet tullaan poistamaan pysyvästi. Vastuu viestien sisällöstä on kirjoittajilla itsellään.

Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja Masa V » 22. Maalis 2013 13:32

Hevosurheilussa laaja juttu asiasta, jossa kuultiin useita asiantuntijoita. Monilla pelaajilla on täysin hukassa tämä kengättömyyden ajatus, josta esimerkkinä ravian keskustelut, joissa moni pelaaja oli sitä mieltä, että kengillä ajo pitäisi kieltää, kun kerran kulkevat kengittä paremmin...

Airaksinen muistelee artikkelissa kuinka Olle Goop ja muutama muu otti kenkiä pois jo 70-luvulla, mutta siitä ei silloin puhuttu. Bo Takter taas teki samaa silloin 70-luvulla ja toi asian yleiseen tietoisuuteen ja sitten siitä tuli muoti. Niinpä Ruotsissa oppia saanut Airaksinen 80-luvun alussa Suomeen palattuaan herätti ihmetystä kun alkoi ajamaan startteja kengittä. "Rosimon Kari naureskeli mulle, että sun pitää treenata kovemmin, että ne hevoset jaksaa kantaa kenkänsä" :D . Eli on ne ajat muuttuneet.

Airaksinen korostaa, että suurin ero suorituksissa nähdään nimenomaan keväällä kun siirrytään talvibalanssista kengättömyyteen.
Risto muistuttaa, että Ruotsissa on menty jo liiallisuuksiin. "Hirveästi tulee laukkoja eka kurviin ja viimeiseen kurviin, kun kaikilla yritetään ajaa ilman kenkiä. Moni ei ymmärrä siitä mitään, kunhan vaan on kengät pois." "Tärkeintähän on se, että onko hevonen kunnossa ... hyvä hevonen menee kengät jalassakin".

Pientä kuittia lähtee Lähdekorven suuntaan: "Ei kenkiä viitsi paljon tuhannen euron ykkösestä ajettaessa pois ottaa, on siinä sen verran kauhea homma laittaa ne takaisin. Pitäisi Lähdekorvelle soittaa, että tulepas sä lyömään ne kengät takaisin. Hän aina kehuu lähetyksessä kuinka helppoa se on, kun lyö vaan samoihin naulanreikiin. Semmoset puhuu kuinka helppoa se on, jotka ei itse ole ikinä kengittänyt"

Suurimman edun saa Riston mukaan polviinsa lyöjä ja takajalkoihinsa osuva. Hän kertoo nähneensä hidastetun filmin, miten eri tavoin kengitetyn kavion askel toimii. "Se aukaisi silmät. Hokkikengällä askel töksähtää siihen paikkaan ja hevosen jalkaan kohdistuu valtava paine. Kengättä hevosen askel taas jatkuu, kun se vähäsen liukuu. Se on luonnollisempaa".

Eläinlääkäri Markku Elfving suhtautuu varovaisesti kengittä kilpailemiseen. "Dokumentoitu havainto on, että etujalkojen kavioluun murtumat ovat lisääntyneet jonkin verran kengittä ajamisen yhteydessä. --- Anturapinnan ja kannatinpinnan välille voi syntyä verenpurkaumia, jotka aiheuttavat tulehdusreaktioita ja voivat altistaa esimerkiksi kaviopaiseen synnylle. Huonolaatuisen kavioaineksen omaavat hevoset ovat riskiryhmä." Elfving korostaa, että monelle hevoselle kengät tuovat ravivarmuutta. Elfving silti muistuttaa, että kengittä kilpaileminen toki tuo myös hyvää tullessaan - eihän sitä muuten harrastettaisikaan. Sillä on myös positiivisa vaikutuksia jalkojen terveyteen, kun etupolviin lyönti vähenee. "Tärkeä pointti on, että kengittä kilpailemisesta hyötyy nimenomaan terve hevonen".

Hevoshieroja Tuula Pursiainen suhtautuu kengittä ajamiseen vielä varauksellisemmin. "Eräs tunnettu ravivalmentaja sanoi minulle, että jos jos hevonen menee hirvittävän paljon paremmin ilman kenkiä, niin silloin hänellä on huono kengitysseppä. --- Pitäisi istua alas ja miettiä, miksi balanssi ei ole kohdallaan kenkien kanssa. --- Sitä peruslähtökohtaa miksi se hevonen menee paremmin ilman kenkiä, sitä ei mietitä tarpeeksi." Pursiainen kritisoi etenkin nuorten hevosten kengittä ajoa: "Lahjakkaitten, hyvien hevosten kohdalla kengittä ajaessa voi nopeus kasvaa vähän liian suureksikin siihen nähden, mitä sen hevosen fysiikka olisi valmis vastaanottamaan."

Muitakin kommentteja asiasta oli, mutta tuossa tärkeimmät. Eli ammattilaiset suhtautuvat positiivisesti mutta varauksellisesti kengittä ajoon. Kaikille hevosille se ei vaan sovi yhtään, toisille taas sopii hienosti ainakin hetkellisesti.

Laitoin tiivistelmää jutusta, kun aihe niin tärkeä ja mielenkiintoinen - yllättävän harva täällä käsittääkseni lukee Hevosurheilua. Sellainen tuntuma muuten, että uuden päätoimittajan aikaan lehden taso lähtenyt heti nousuun.
On surullinen fakta, että hevonen jolla ei ole vaivaa, on huono. (Kati Lindsberg)
Masa V
 
Viestit: 5292
Liittynyt: 11. Loka 2009 23:49
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja RaahenTiikeri » 22. Maalis 2013 13:46

Masa V kirjoitti:Laitoin tiivistelmää jutusta, kun aihe niin tärkeä ja mielenkiintoinen - yllättävän harva täällä käsittääkseni lukee Hevosurheilua. Sellainen tuntuma muuten, että uuden päätoimittajan aikaan lehden taso lähtenyt heti nousuun.


-sama havainto.Yllättävän harva oman mutuni mukaan on lukija.Lehti on ollut aina hyvä(niin kauan kuin se on itselle tullut)mutta vielä parantanut todella uuden päätoimittajan aikana(vai onko se niin,että se on vaan muuttunut joka on luonnollinen seuraus henkilövaihdoksesta).Näitä "erikoisartikkeleita" on tullut paljon lisää ja tuossa kenkä-artikkelissakin oli paljon asiaa ja ihan kunnolla vaivalla toimitettu juttu se ole :thumbup:

Mutta tuohon kenättömyyteen.EI ole helppo aihe.Ensimmäisenä ajatuksena äkkinäinen voisi ajatella,että miten luonnonvastainen (ei ne luonnossa synny kengät jalassa.Ei kyllä tallissakaan ihmisen avustamassa synnytyksessä)tilanne (->eli kengällisyys)voisi olla parempi?Mutta ei se ravikaan ole niin luonnollinen askellaji kuin laukka.
Eli mitään en tähän osaa omilla tiedoillani sanoa.Muuta kuin sen mihin lehdessäkin päädyttiin.Eli kapasiteettia kengättömyys voi kasvattaa,mutta niin se lisää epävarmuuttakin ja laukkariskit vähän kasvaa.Noin se taitaa olla.Kenkä auttaa ravibalanssin löytymistä.
mutta aivan varma on,että kohta (kuukausi puolitoista eteenpäin)aletaan taas nähdä hevosia jotka silminnähden parantaa kengättömyyden ansiosta ainakin pariin ekaan kertaan.Ja aivan varmasti keväällä saadan näitä kohtuu kertoimisia pikku yllättäjiä jotka lukeutuvat lähtönsä muutamiin kengättömiin.
Hienoa että kevät tekee jo edes hieman tuloaan.Muutenkin kuin ravimielessä.
Jämsän Ravit 2019?
RaahenTiikeri
 
Viestit: 3606
Liittynyt: 15. Helmi 2012 15:45

Re: Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja Masa V » 22. Maalis 2013 14:21

RaahenTiikeri kirjoitti:mutta aivan varma on,että kohta (kuukausi puolitoista eteenpäin)aletaan taas nähdä hevosia jotka silminnähden parantaa kengättömyyden ansiosta ainakin pariin ekaan kertaan.Ja aivan varmasti keväällä saadan näitä kohtuu kertoimisia pikku yllättäjiä jotka lukeutuvat lähtönsä muutamiin kengättömiin.
Hienoa että kevät tekee jo edes hieman tuloaan.Muutenkin kuin ravimielessä.


Asia on juuri näin. Koko pitkä talvi oltu raskaassa kengässä, niin sitten yhtäkkiä vedetään kokonaan ilman kenkiä. Tuloksena voi olla yllättävä ainakin hetkellinen piristyminen, normaalisti voitontahdoton hevonen saattaa yhtäkkiä tehdä huikean esityksen.
On surullinen fakta, että hevonen jolla ei ole vaivaa, on huono. (Kati Lindsberg)
Masa V
 
Viestit: 5292
Liittynyt: 11. Loka 2009 23:49
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja tavis » 22. Maalis 2013 22:38

Meidän suunnassa vaikutus tuntuu olevan erityisesti henkisellä puolella. Ahdas- ja matalaliikkeinen lyö aika helposti ja ilmeisesti ruununrajaan mikä on herkkä paikka. Kun kengät ottaa pois, ei lyö enää, eikä ilmeisesti hivottelekaan, koska lakkaa pelkäämästä, uskaltaa juosta rennosti kaarteissakin ja "venyy" silminnähtävästi. Kyllä suorituskyky siinä väkisinkin nousee. Harmillisen herkkäpohjainen kavio ja nopea kulumaankin, joten harventuneet nämä tilaisuudet. Aikaisemmin veteli koko kesänkin melkein paljaalla jalalla.
tavis
 
Viestit: 1098
Liittynyt: 11. Helmi 2010 18:08

Re: Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja Judi » 23. Maalis 2013 10:11

Minä olen petsareiden kanssa jo pari vuotta paininut tästä asiasta, hienoa että HU on nyt ottanut tämän kunnolla käsittelyyn että saadaan vähän myyttejä purettua.

Itse olen siis jonkun verran kengittänyt hevosia, ja useamman vuoden niitä hoitanut/valmentanut. Jonkunlainen käytännönkokemus siis löytyy asiasta.

Suurin hyöty tulee nimenomaan niille hevosille jotka lyö, ei välttämättä pelkästään etupolviin mutta myös taakse (lyhytrunkoiset). Allekirjoitan taviksen kommentin, että ne pystyvät paljon vapaammin ja rennommin juoksemaan kaarteissa ja selvästi koko hevosen runko venyy kun ei tarvitse joka askeleella varoa (vaikka suojatkin olisi) että lentääkö veri.

Itse olen paininut tuollaisen hevosen kanssa joka saa valtavan hyödyn kengittä ajamisesta, mutta kavio-laatu on niin huono ettei joka startissa voi ajaa ilman kenkiä. Aika kamalaa palautetta tuli välillä pelipuolelta että miten voi hevonen olla 20 metriä huonompi ja miten ei nyt ajettu ilman kenkiä. Ne jotka ei hevosten kanssa ole tekemisissä, eivät tunnu millään ymmärtävän sitä että hevosen kaviot kuluu ja lohkeaa niinkuin ihmisellä kynnet, ei ne kestä ajaa varsinkaan näillä nykyaikaisilla betoniradoilla kokoajan ilman kenkiä. Ruotsissa (muistaakseni) on tehty tutkimus vielä jonka mukaan ravihevosten kaviolaatu on huonontunut merkittävästi viimeisen 30 vuoden aikana, ihan jalostuksellisista syistä. Tekee kokoajan vaan vaikeammaksi ilman kenkiä ajamisen..

Allekirjoitan myös tuon Airaksisen kommentin siitä että Lähdekorpi voisi itse lyödä niitä kenkiä joskus startin jälkeen :D Ei se nyt ihan ole vaan että "lyödään samoihin reikiin", jos kavio on lohjennut ja murentuu käsiin. Eriasia sitten ne joilla on niin huippukavio (väittäisin että näitä on vähemmistö nykyään) ja voi käyttää niitä vanhoja reikiä. Sitten jos on vielä sellanen hevonen joka tykkää maata päällä niin on se kiva ravipäivän jälkeen alkaa kotona niitä kenkiä laittamaan, kun ulos ei voi seuraavana aamuna pistää ilman kenkiä ettei ne kaviot kulu lisää...
Avatar
Judi
 
Viestit: 475
Liittynyt: 15. Elo 2009 19:59
Paikkakunta: Kuopio

Re: Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja supaseppä » 23. Maalis 2013 23:42

Itse olen kenkiä yli sadalle eri ihevoselle lyönyt, että tiedän mitä se työnä on.
Mutta yhdellekkään kilpailevalle ravurille en ole balanssia hakenut enkä starttia varten kengitystä tehnyt.
Kengittä tai ilman siihen en mitään sano mutta paljonhan on mahdollisuuksia.
Rautakenkä, alumiini, ym keveät seokset.
Rautahan on helpoin muokattava( halpa ja helppo ja kestävä, siksi ehkä suosituin), alumiini ja muut seokset on vaikeampia ja työläämpiä muokata, kuluvat myös nopeasti.
:) Itse jos ravuria treenaisin ja ajaisin niin tekisin kengityksen erikseen treeniin ( Tukeva, jalka asennoille ja kaviolle sopiva kengitys malli)
Mahdolliseen starttiin sit jos tarve olisi virittää tai balanssia hakea, niin voisin ajatella jotain oppikirjojen vastaista kilpailu päivän kengitystä ajatella alumiinistä tai muista keveistä malleista.
Näitähän sit tarvisi kokeilla jossakin kilpailuvauhtisessa hiitissä.
Eli töitähän se teettää.
Tuosta kaviosta itsestään voin sanoa että jos kengällä suojattu kavio riisutaan starttiin ja hevonen ei ole hiljan muuten kengitetty niin lohkeamis vaara on hyvin suuri.
Ja jos sanotaan että startin jälkeen voi samoihin reikiin kengän taas lyödä, niin tuskin se ainakaan monella hevosella kenkää muokkaamatta tuosta vaan onnistuu.( tai siis naulan reijäthän kyllä säilyvät mutta kenkää voi jostain kohtaa näkyä reilustikkin kavion ulkopuolella ja irtipolkemis vara on todennäköinen)
:nonono: Itse en kovin herkästi ilman kenkiä starttiin lähtisi ajamaan, kun ajatusmailmani pyrkii säästämään hevosen kavion kantoja.(jotka ovat kavion liikkeen ansiosta jatkuvasti kuluttavassa liikkeesä kenkää tai maaata vasten)
:D Kengityksen opetuksessa aikoinaan sanottiin, jos ontuu, jos epäpuhdas, jos lepuuttaa, jos arkoo, ym jos...
Niin kengät pois! ( startista ei puhuttu 70/80 luvun vaihteessa mitään vielä ;)
Mut suurinpaan osaan ongelmista oli aloitus neuvo!
supaseppä
 
Viestit: 900
Liittynyt: 28. Touko 2010 22:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Kengillä vai ilman kenkiä?

ViestiKirjoittaja supaseppä » 23. Maalis 2013 23:57

:?: Kengitysopin kirja 2010 versio (Ruotsalaisesta aluperäisteoksesta suomentanut Lähdekorven Kari)

Ei ota vauhtia (kengät pois)
EI saa rahaa (kengät pois)
Laukkaa (kengät pois)
Ei yritä maaliin asti (kengät pois)
Ravaa kaarteet huonosti (kengät pois)
Voittaja kerroin pienemmäksi (kengät pois)

Ei vaiskaan, leikki leikkinä ja munat pois oriilta...
supaseppä
 
Viestit: 900
Liittynyt: 28. Touko 2010 22:58
Paikkakunta: Tampere


Paluu Yleinen ravikeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron