Raviurheilun tulevaisuudennäkymiä

Tällä alueella keskustellaan raviurheilusta yleisellä tasolla.
Alueen säännöt
Pidetään keskustelu asiallisena. Ei rasistisia, eikä muulla tavoin loukkaavia viestejä. Asiattomat viestit poistetaan ja käyttäjille voidaan jakaa varoituksia. Mikäli käyttäjän rikkeet ovat toistuvia, kirjoitusoikeudet tullaan poistamaan pysyvästi. Vastuu viestien sisällöstä on kirjoittajilla itsellään.

Re: Raviurheilun tulevaisuudennäkymiä

ViestiKirjoittaja Ruikonperä » 11. Tammi 2013 01:53

Hevosten teurastus pitäisi saada kyllä helpommaksi, mutta kai se erilaisilla säännöksillä on tehty vaikeaksi. Ja etenkin se ettei moni paikka ota hevosia vastaan, koska niitä varten pitäisi sitten varmaan olla oma linja ja niin paljon hevosia ei tulisi teuraaksi, että se kannattaisi?

Masa V kirjoitti:Oikeastaan ainoa homma joka raveissa kannattaa ja hyvin kannattaakin on lainaohjastan homma.

En tiedä, mutta tuskin se nyt niin hirveän kannattavaa on kuin aivan muutamalle pintamiehelle?
Ruikonperä
 
Viestit: 15604
Liittynyt: 15. Elo 2009 20:04

Re: Raviurheilun tulevaisuudennäkymiä

ViestiKirjoittaja Masa V » 11. Tammi 2013 17:57

Ruikonperä kirjoitti:Hevosten teurastus pitäisi saada kyllä helpommaksi, mutta kai se erilaisilla säännöksillä on tehty vaikeaksi. Ja etenkin se ettei moni paikka ota hevosia vastaan, koska niitä varten pitäisi sitten varmaan olla oma linja ja niin paljon hevosia ei tulisi teuraaksi, että se kannattaisi?

Masa V kirjoitti:Oikeastaan ainoa homma joka raveissa kannattaa ja hyvin kannattaakin on lainaohjastan homma.

En tiedä, mutta tuskin se nyt niin hirveän kannattavaa on kuin aivan muutamalle pintamiehelle?


Hevosen liha olisi melko terveellistäkin ja hyvän makuista. Käsittääkseni yhä useampia hevosia ottavia teurastamoja on, Etelä-Suomessa Orimattilassa ja Kausalassa. Ironista muuten, että juuri näissä samoissa paikoissa meillä on ollut hevosia viime vuosina... Hevosen teurastaminen vaatii jotain erityisjuttuja eli varmaan juuri tuo että pitää olla oma linja eli melko harvassa paikassa onnistuu.

Jotkut uran aikana annetut lääkkeet voivat estää teurastuksen, mun mielestä tällaisia lääkkeitä käytetään nykyään onneksi melko vähän.
Lisäksi on joitain äijiä, jotka ottavat ilmaiseksi hevosia, vaikka lääkintä estäisikin teurastamokäytön. Tekevät niistä sitten esim. koiranruokaa.

Meillä kimppavarsa teurastettiin viime keväänä, muistaakseni ajan sai Orimattilaan noin viikossa. Eli aika helposti ja nopeasti kuitenkin järjestyy. Käytännössä siitä maksetaan hyvin vähän, jos yhtään kauempaa tulee, niin teurashinta kattaa hädin tuskin bensakulut. Tilanne on muuttunut dramaattisesti, muistelen että 90-luvulla hevosen teurasarvo oli tuhansia markkoja. Rahan arvon muutokset huomioiden nykyään saadaan ehkä kymmenesosa tuosta. Mutta korjatkaa asiaa paremmin tuntevat näitä summia...

Ironista on se, että samaan aikaan kun Suomesta on viety vanhoja hevosia teurastettavaksi Italiaan, niin sieltä on tuotu hevosenlihaa Suomeen. Jonkinlaiden hölmöyden huipentuma, eli hevosenlihalle kuitenkin olisi enemmän kysyntää kuin mitä sitä täällä teurastetaan. Ja ikävä loppu hevoselle olla monta päivää tuskaisessa ja melko varmasti huonoissa oloissa tapahtuvassa kuljetuksessa. Ehkä nämä teuraskuljetukset Eurooppaan ovat nykyään jo loppuneet kun asia sai ikävää julkisuutta muutama vuosi sitten?

Teurastaminen on hyvä loppu ravihevoselle. Jos nuori ravihevonen on riittämätön, niin ainoa järkevä tapa toimia on teurastaminen. Melkoisen harvoin löytyy sitä mukavaa tyttöä, joka ottaa hevosen ilmaiseksi ja hoitaa sitä loppuun asti. Riittämättömiä hevosia on lämminverisistä kuitenkin varmasti 2/3 jokaisen ikäluokan hevosista, joten lopetettavia riittäisi. Aki Antti-Roiko ehdotti (muistaakseni...) äskettäin tapporahaa hevosille eli että keskusjärjestö maksaisi esim. 500 tai 1000 euroa lopetetusta hevosesta. Mielestäni kannatettava ajatus. Heikoimmat hevoset saataisiin kierrosta pois ja vapautuisi rahaa ostaa parempi hevonen. Varmaan menisi Hippoksen rahat hyödyllisempään käyttöön kuin vaikkapa vähän hyödyttömät opetuslähtöpalkkiot eli oikeasti tuo raha nostaisi raviurheilun tasoa. Tällä hetkellä olisi paljon parempi lopettaa riittämätön ravihevonen kuin myydä se 500 eurolla jollekin ostajalle, joka 90% varmuudella myy sen pian eteenpäin... siis ihan pelkästään hevosta kunnioittaen ja sen hyvinvointia ajatellen.
On surullinen fakta, että hevonen jolla ei ole vaivaa, on huono. (Kati Lindsberg)
Masa V
 
Viestit: 5292
Liittynyt: 11. Loka 2009 23:49
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Raviurheilun tulevaisuudennäkymiä

ViestiKirjoittaja tavis » 12. Tammi 2013 15:38

Eipä ole muuten jokatyttö eikä -poika syönyt savustettua loveyoulaista 8-) Hyvää oli, ja hienokin oli, harmi että toisessa etujalassa oli paha synnynäinen vika.
tavis
 
Viestit: 1098
Liittynyt: 11. Helmi 2010 18:08

Re: Raviurheilun tulevaisuudennäkymiä

ViestiKirjoittaja Ruikonperä » 13. Tammi 2013 02:14

Tapporaha olisi kyllä varmaan parasta jalostuspäätös hetkeen... Antti-Roikon ajatus taisi mennä niin, että sen rahan saisi vasta sitten kun on ostanut varsan lopetetun hevosen tilalle. Mutta eikai tuollaisia rahoja mistään saada? Tietysti jos lopettaisi opetuslähtöjärjestelmän ja sieltä ottaisi rahat tähän käyttöön? ;)

Typerää kyllä, että ulkomailta tuodaan hevosenlihaa, vaikka kotimaassakin olisi raaka-ainetta mielin määrin, mutta kun teurastaminen on tehty niin mahdottoman vaikeaksi ja ei siitä taida tulla tosiaan kuin kuluja. Pekka Vehviläinenhän noita teurashevosia taitaa ajaa viikottain lastillisen ja se palvelu on saanut monelta kiitosta kun itselle ei tule ainakaan kuluja.
Ruikonperä
 
Viestit: 15604
Liittynyt: 15. Elo 2009 20:04

Re: Raviurheilun tulevaisuudennäkymiä

ViestiKirjoittaja RaahenTiikeri » 13. Tammi 2013 13:12

tuo on jännä miten riittämättömälle tai ikääntyneille ravihevosille (Varsinkin ruunille joilla ei siitoskäyttöä) joskus löytyy se uusi hyvä koti ja taas jotkut joutuu kiertoon olemaan vähän siellä täällä ratsuna ja lopulta unohdettuna jonkun tallin nurkassa.
Tietysti menestyneet nimihevoset lunastavat sen elinoikeutensa ja ruokansa loppuelämäksi ja niitä voi vielä jotkut ravifanaatikot käydä tervehtimässä ja taputtelemassa vanhoja muistellen (veikkaan esim Saran Salamalla olevan faneja vielä aika lailla nettisivujen perusteella) mutta välillä näkee jänniäkin tapauksia jossa ravihevonen tekee vielä "uuden uran" kilpailemisen lopettamisen jälkeen.
"ikäloppuna" (no,eihän se oikeasti ikäloppu ollut,mutta paljon jo kilpaillut)pari vuotta sitten lopettanut Joker Royalkin muistaakseni uudelleen sijoittui heti jonnekkin (ratsuksiko?)vaikka voisi kuvitella vanhan ranskan tuonti ruunan olevan sangen vaikea saada mitään mielekästä eläkepäivien puuhastelua.

Eihän oreilla mitään ongelmaa ole.Varsinkin suomenhevos orit on jokainen sen verran "suvukkaita" että oikeastaan niillä nähdään tavalla tai toisella jokaisella jotain siitoarvoa ja jos ei muuten,niin sitten vaikka "eri sukuisuutensa" takia.Että nuohan yleensä kyllä löytävät paikkansa uran jälkeen.LV-puolella taitaa olla vaikeampaa.
Tammoista en sitten tiedä,koitetaanko niitä saada tiineeksi korkealla iälläkin uran jälkeen?Esim parin vuoden sisään on kaksi menestynyttä tammaa (vipotiina ja helmiina)siinä vaiheessa että niitä pentuja pitää koittaa saada tehtyä jos niitä ylipäätään ikinä meinataan tehdä,vaikkakin se varmaan on parasta siitoskäyttöä ajatellen jo molemmille myöhäistä.
Tosin tuon tason "urheilusankarit" eivät varmaan mene niin herkästi teuraaksi vaikkei niille mielekästä käyttöä olisikaan jos vaan terveyttä piisaa.Sanotaanko että helmiinallakin on varmaan järjettömän suuri symboliarvo Borgströmille ja se varmaan on ne heinänsä ja tallipaikkansa maksanut vaikka viettäisi eläkepäiviä vain rattoisasti laiduntaen ja peruskuntoa ylläpitäen.
Jämsän Ravit 2019?
RaahenTiikeri
 
Viestit: 3606
Liittynyt: 15. Helmi 2012 15:45

Edellinen

Paluu Yleinen ravikeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa

cron